Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei. „Eu pot să vă spun că n-am avut nicio legătură cu această învinuire, că e profund nedreaptă”, le-a spus el reporterilor, înainte să intre în sediul instituției.
„Am angajat România pe drumul spre UE spre NATO. Această angajare am făcut-o categoric și fără niciun fel de ezitare. Deci cum aș fi putut eu, ce interes aveam să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? Împotriva unor oameni care constatarea evidentă e că de două luni blocau traficul în Piața Universității.
Încă o dată, eu eram cel venit de pe baricadele libertății și democrației. Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent”, a declarat Petre Roman.
Întrebat dacă-și asumă comunicatele date de Guvernul pe care-l conducea, potrivit cărora la Universitate sunt legionari, Roman a răspuns: „Nu a fost niciodată vorba despre așa ceva în ceea ce mă privește. Niciodată!”.
„Eram după alegerile libere, câștigasem alegerile cu 67%, anunțasem programul de reformă pentru a crea în România o democrație liberală, cu o economie de piață, eram deja angajat pe drumul ăsta și, mai mult decât atât, ca dovadă evidentă că așa stau lucrurile, la două săptămâni de la aceste evenimente am fost votat în Parlamentul României pentru funcția de premier fără vreun vot împotrivă. Erau în Parlament toate partidele istorice și n-a fost niciun vot contra mea! E dovada evidentă că eu reprezentam atunci speranța reală a reformei.
Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor și s-a întâmplat ceea ce știți foarte bine. Și am declarat în 16 iunie, am făcut conferință și am spus că ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități. Atunci am spus, pe 16 iunie.
Chestia asta m-a costat că, după puciul de la Moscova, Guvernul Roman a dat cea mai categorică poziție contra puciului și, la scurt timp după, au mai adus 10.000 de mineri și printr-o lovitură de stat au dat jos Guvernul Roman. Eu pot să vă spun că n-am avut nicio legătură cu această învinuire, că e profund nedreaptă”, a mai declarat Petre Roman.
Fostul premier și-a întrerupt apoi declarațiile și a intrat în sediul Parchetului, supărat că e bruiat de protestatarul Marian „Ceaușescu”.
Petre Roman e urmărit penal în Dosarul Mineriadei alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Petre.
Procurorii militari susțin că pe 11 şi 12 iunie 1990, autoritățile au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, care militau pașnic pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. În atac au fost implicate forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi peste 10.000 de mineri din mai multe zone ale ţării.
„În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment (…) au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, spun procurorii în rechizitoriu.
Petre Roman, în calitatea sa de atunci de premier, e cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii.
Dosarul Mineriadei a stat ani în șir pe masa procurorilor și a fost închis și redeschis de mai multe ori. În 2014, România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să continue investigațiile.
În decembrie 2020, Curtea Supremă a decis iar restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea anchetei de la zero. În aprilie anul trecut, Ministerul Public a anunțat că mai mulți inculpați au fost puși sub acuzare în noul dosar.