Dacian Cioloș (REPER), fost comisar european pentru Agricultură, a declarat că fermierii români sunt lăsați fără sume consistente din fondurile europene pur și simplu pentru că ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), și oamenii din subordinea sa nu-și fac treaba.
Cioloș a acuzat că Daea n-a fost în stare să culeagă din teren informații despre problemele pe care le au fermierii români din cauza afluxului de cereale ucrainene. „Din informațiile pe care le am, Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii să trimită niște date” și „au încercat ei la Comisie să mai rotunjească cumva cifrele respective să poată justifica o alocare bugetară și pentru România”, a mai afirmat fostul comisar.
Acesta a atras apoi atenția asupra unui alt pericol: euroscepticismul crește în România, deși depindem foarte mult de banii europeni, pentru că politicienii noștri incompetenți dau vina pe UE pentru propriile lor greșeli.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Pe mine mai puțin mă interesează cum îl cheamă pe ministrul Agriculturii. Eu n-am nimic cu dl Daea, dar e o responsabilitate a Guvernului de acum ce se întâmplă și eu văd un risc de dezastru pe două planuri.
Primul e economic, pentru că fermierii sunt într-o situație dificilă, e criza energetică, e presiunea pe piață cu cerealele din Ucraina, care necesită compensări din partea UE. Fermierii aveau dreptul la niște subvenții, o parte din despăgubiri din cauza secetei de anul trecut. Despăgubirile le-au fost promise, banii există, dar, pentru că au existat niște greșeli în formulele de calcul, de evaluare a pierderilor fermierilor, s-a întârziat foarte mult plata acestor despăgubiri. La aproape un an de la acele evaluări, fermierii încă nu au bani.
Plăți din fondurile europene ale politicii agricole comune… Producătorii de agricultură ecologică sau pe agromediu n-au primit banii, deși trebuiau să-i primească de anul trecut. Sunt întârzieri la Ministerul Agriculurii, la Agenția de Plăți, pe modulele de plată, pe sistemul informatic al agenției. Sunt niște licitații pe sistemul informatic care au fost întârziate, prost făcute, nu sunt încheiate contractele, nu s-au dezvoltat modulele respectiv,e deci din motive administrative, care țin de organizarea din Minister și Agenția de Plăți, fermierii nu și-au primit banii și există riscul întâzierii și a plăților pe care ar trebui să le aibă anul acesta la fermierii care depun cererile de plată combinat.
Daea, ca ministru al Agriculturii, văd că are un obicei al lui să nu-și facă treaba. Măcar să aducă banii europeni la fermieri, altfel producția riscă să fie mai mică și din aceste motive și vedem ce înseamnă producție mică, prețuri mari în condiții de criză economică și de inflație”, a declarat Dacian Cioloș.
Acesta a susținut apoi că un mare pericol e creșterea euroscepticismului în România, în condițiile în care politicienii de la București dau vina pe UE pentru greșeli cauzate de propria incompetență.
„Dincolo de impactul economic, e risc de impact politic că vedeți narativul la guvernanții noștri, inclusiv la președintele României, că de vină e Comisia Europeană, UE. Ne vom trezit în 2024 (la alegerile europarlamentare) cu o prezență scăzută la vot, cu un euroscepticism, cu o încredere scăzută în UE chiar dacă noi știm foarte bine că fără banii europeni economia României n-are nicio șansă în anii următori. Dar noi ne umflăm în pene când problemele sunt la noi. Digur, sunt lucruri de corectat și la nivel european, dar acum Guvernul avea de făcut anumite lucruri înainte de a critica Comisia Europeană sau UE.
Deci avem acest risc ca România, dependentă de fonduri europene ca să se dezvolte și chiar ca să-și mențină economia pe linie de plutire, să devină una dintre cele mai eurosceptice țări, pentru că politicienii care au responsabilitatea să guverneze își acoperă neputința și incompetența dând vina în afară, pe UE”, a continuat Cioloș.
Cât despre declarațiile liderului PSD că măcar am primit niște bani europeni pentru fermieri, Dacian Cioloș a punctat: „Ciolacu se mulțumește cu puțin pentru alții, dar vrea mult pentru el și ai lui”.
Cioloș a insistat apoi că Daea trebuia să aibă cifre clare din teren și, când constata că există perturbări pe piață, trebuia să meargă la Bruxelles cu acele date și să prezinte situația argumentat
„Din informațiile pe care le am, Comisia Europeană a trebuit să tragă de mânecă Ministerul Agriculturii să trimită niște date. Au încercat ei la Comisie să mai rotunjească cumva cifrele respective să poată justifica o alocare bugetară și pentru România, pentru că datele macroeconomice arătau că în România a fost o producție mai mică anul trecut, pentru că a fost secetă, prețurile în Portul Constanța erau destul de mari și, deci, nu prea se justifica o compensare.
Dar dacă te duci să discuți cu producătorii de cereale din nord-vest, din vest chiar și din sud-vest, zonele mai depărtate de port, se vedea clar că producătorii au fost obligați să-și vândă sub costul de producție. Cu aceste date trebuia să meargă dl ministru, date care trebuiau culese sistematic, nu doar când să cerem niște bani. România n-a comunicat acele date în ultimii ani, deci s-au trimis niște cifre acum pe ultima sută. Asta înseamnă superficialitate, indolență, indiferență și incompetență”, a mai declarat Dacian Cioloș.
Acesta a mai susținut că, până la urmă, fermierii vor primi banii stabiliți deja de Comisia Europeană, urmând a fi trimisă mai târziu o altă tranșă. De această a doua tranșă de bani vor beneficia, însă, și agricultorii bulgari și polonezi, care deja primesc mai mulți bani decât ai noștri.
„Problema de fond tot nu e rezolvată. (…)
Am mers la mila altora. S-a dus președintele Iohannis și s-a plâns la Ursula von der Leyen că o să aibă euroscepticism în România, că fermierii sunt supărati, că o să plătească cineva politic, că nu sunt suficienți bani. Nu s-a dus lohannis la Daea sau la premier și să-i ceară să facă o evaluare a ministrului și să pună unul mai bun, cum ar fi trebuit și la Interne, și la Externe după Schengen… Noi acasă nu ne-am făcut analiza, dar ne-am dus să arătăm cu degetul la alții”, a mai afirmat Dacian Cioloș.