36 de ani de când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal. UMPMV a evocat momentele care au definit cea mai mare performanță a fotbalului românesc

36 de ani de când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal. UMPMV a evocat momentele care au definit cea mai mare performanță a fotbalului românesc
Imagine din 2016, când se împlineau 30 de ani de la triumful istoric al Stelei din 1986. Foto: Hepta.ro / SportPictures / Razvan Pasarica

Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” a trecut în revistă cele mai importante momente ale unui sezon de referință în istoria fotbalului românesc, sezon care culmina pe 7 mai 1986, când Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni la fotbal. Astăzi s-au împlinit 36 de ani de la principala performanță din fotbalul autohton.

36 de ani de când Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal, o performanță unică în fotbalul românesc

Steaua a început acel sezon european în toamna lui 1985, când i-a ieșit în cale campioana Danemarcei, Vejle BK. După un tur echilibrat în deplasare, unde egalau spre finalul partidei, „roș-albaștrii” nu le-au dat nicio șansă adversarilor în returul din Rommânia.

„Dacă nu-i veți întâlni pe Barcelona, Bayern sau Juventus, aveți toate șansele să ajungeți în finală”, declara marele Allan Simonsen, principalul fotbalist al formației daneze.

Pentru Steaua a urmat Honved Budapesta, cu care pierdea la limită în Ungaria, dar pe care o învingea autoritar la București, dublă care îi aducea calificarea în primăvara europeană.

„Militarii” au avut un adversar aparent facil în sferturi, Kuusysi Lahti, însă echipa finlandeză trecuse în tururile precedente de campioanele din URSS și Iugoslavia. Remiza „albă” pe care au înregistrat-o la București pe un teren destul de greu a transformat returul din Finlanda în unul „de foc”, însă Victor Pițurcă avea să înscrie golul izbăvitor cu 10 minute rămase din joc. 

Cea mai grea confruntare de până atunci a avut loc în semifinale, unde Steaua și-a măsurat forțele cu cea mai titrată formație a Belgiei, Anderlecht Bruxelles. „Roș-albaștrii” cedau pe tărâm belgian, însă rezultatul nu i-a împiedicat să facă un meci de poveste la București, partidă care a rămas și astăzi în memoria microbiștilor din România. Cu un Victor Pițurcă într-o formă de zile mari și un Gabi Balint extrem de inspirat, Steaua își învingea adversara la scor de neprezentare și își asigura calificarea în marea finală.

Cel mai frumos traseu european din istoria fotbalului românesc a fost încununat în Andaluzia, la Sevilla, unde Steaua înfrunta o FC Barcelona care, „înfometată” de faptul că nu câștigase până la acel moment Cupa Campionilor și pentru că venea după 11 ani de absență în competiția continentală, pornea din postura de mare favorită. Partida a fost tranșată la loviturile de departajare, cu un Helmuth Duckadam magistral care apărea patru penalty-uri consecutive și intra astfel în Cartea Recordurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe