Mircea Paraschiv – o legendă a rugbyului românesc, premiat la Londra (FOTO)

Mircea Paraschiv – o legendă a rugbyului românesc, premiat la Londra (FOTO)

Unul dintre marii jucatori ai Romaniei, fost capitan al echipei nationale si antrenor, Mircea Paraschiv (65 de ani) a fost premiat la Londra de Clubul Ziariștilor de Rugby pentru contributia sa la dezvoltarea si propasirea rugbyului romanesc.

Potrivit RFI Romania, nominalizarea fostului căpitan al echipei României de rugby, Mircea Paraschiv, pentru unul dintre trofeele anuale ale Clubului Ziariștilor de Rugby (RUWC) a fost sărbătorită cu pompa cuvenită de cei circa 500 de ziariști, comentatori de radio și televiziune, foști și actuali jucători, antrenori și invitați prezenți în marea sală de festivități a Hotelului Marriott din Gosvernor Square, în Londra.

“Vă prezentăm astă seară o personalitate, care ne reamintește că marii jucători de rugby nu se nasc numai în țările așa numite de “Nivel Unu”. El a reprezentat România în 92 de meciuri internaționale între 1975-1987, dintre care 64 meciuri test.Fără îndoială că în această perioadă el a fost unul dintre marii jucători ai României și probabil unul din cei mai buni mijlocași la grămadă din lume.În 1976 a devenit căpitan al României, iar palmaresul echipei pe care a condus-o este impresionant: 60 de meciuri jucate, dintre care 40 de victorii, 1 meci nul și 19 înfrângeri. El a fost de asemenea co-căpitan (împreună cu Gheorghe Dumitru) și antrenor second (antrenor principal Mihai Naca) al echipei României la prima Cupa Mondială în 1987. Mircea Paraschiv, fără îndoială una dintre legendele autentice ale rugbyului european, a fost de asemenea primul jucător român care avea să fie intronizat în “Wall of Fame” la Twickenham, Londra”, astfela fost introdus participanților la dineul din 13 ianuarie fostul căpitan al României.

Ca antrenor, Paraschiv și-a început cariera la clubul unde jucase, Dinamo București, cu care a câștigat opt titluri de campion al țării ajutat de adjunctul său, Mihai Cornel.

Înainte de a deveni antrenor al echipei naționale de seniori (la 40 de ani cel mai tânăr antrenor al Stejarilor) Paraschiv a antrenat România U21.

Ca antrenor al echipei de seniori el a fost implicat în trei Cupe Mondiale: în 1987 ca asistent al lui Mihai Naca, în 1995 ca antrenor al liniilor dinapoi sub conducerea lui Theodor Rădulescu și în final ca antrenor principal în 1999.

Și-a încheiat cariera de antrenor al Stejarilor cu dezastrul de pe Twickenham din 2001 (Anglia – România 134-0), pe care l-a descris ca pe “cel mai umilitor moment al carierei”.

Paraschiv a mai antrenat în perioada 2012 – 2016 naționala Republicii Moldova, aducându-i pe Haiduci la un pas de promovare în nivelul II european alături de Georgia și România.

Înființat în anul 1960, Clubul Ziariștilor de Rugby decernează în fiecare an, începând cu 1976, premiul memorial “Pat Marshall” unei personalități proeminente a rugbyului mondial. La dineul de anul acesta, trofeul, care a fost decernat pentru prima oară jucătorului galez și Leu Britanic Mervyn Davies în 1976, a fost prezentat lui Sya Kolisi, căpitanul Africii de Sud, campioana mondială. În afară de Marele Premiu “Pat Marshall”, ziariștii decernează un număr de premii speciale unor personalități de prestigiu ale rugbyului britanic și internațional, scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`