UEFA, prin Comisia de Etică şi Disciplină, a investigat cazul arbitrului Sebastian Colțescu, acuzat de rasism după meciul din Champions League dintre PSG şi Istanbul Basaksehir, și a ajuns la concluzia că expresiile folosite de român nu au tentă rasistă, deci nu se impun măsuri disciplinare, informează ProSport.
Colţescu folosise în respectiva partidă expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo. Jucătorii ambelor echipe au părăsit atunci terenul în semn de protest și s-a iscat un scandal intens comentat în presa internațională. Meciul s-a disputat a doua zi cu alți arbitri.
„Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.
Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă. (…)
Inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA, citat de ProSport.
La minutul 16 al partidei dintre Paris Saint Germain şi Istanbul Bașakșehir, Colţescu i-a cerut centralului Ovidiu Hațegan să îi dea un cartonaș galben antrenorului secund al formaţiei turcești, fostul internaţional camerunez Pierre Webo. Românul a folosit atunci apelativul „negrul ăla”. Webo a interpretat cuvântul folosit ca ”negro”, termen care în multe limbi este considerat o insultă. Meciul a fost întrerupt, jucătorii ambelor echipe ieșind de pe teren în semn de protest.
John Barnes, o legendă vie a clubului Liverpool, i-a luat,însă,apărarea lui Colțescu:„Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup… Cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup? Demba Ba a spus că dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus ”ăla alb”. Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb… El ar fi spus ”cel alb”. Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună? Şi dacă a spus ”negro”… Dacă acesta este cuvântul românesc pentru negru, ce nu este în regulă?”.
O reacție similară a avut șiMicah Richards, fost fundaş la Manchester City şi Aston Villa:„E greu să fiu avocatul diavolului, dar dacă suntem toţi într-o cameră, aşa cum suntem noi acum, şi cineva spune ”persoana neagra sau cel negru”, nu m-aş simţi ofensat cu asta. Aşa că, fără să ştim contextul în care a fost folosit cuvântul, este uşor să interpretezi în ambele moduri. Din dovezile pe care le-am văzut acolo, este foarte greu pentru mine să-l acuz, deoarece nu cunosc contextul în care a fost folosit”:
„Am văzut că e scandalul peste tot. Chiar nu înțeleg unde e problema. Nu erasism! Dacă ei ne spun nouă albi, nou cum să le zicem lor? Arbitrul îi spune negru, dar nu ca să îl jignească. Nu avea nici număr pe el. Cum trebuie să îi spună? Putea să folosească „de culoare”, dar nu cred că știa atât de bine engleza, așa că a zis în română. Dacă era în tribune și avea pe el șort, la vedere, 24 sau 50, zice numărul 24 sau 50”,a declarat și Ilie Năstase.
În schimb, Ionuț Stroe, ministru al Sporului la acea vreme, a ținut să ceară scuze: „Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”: