Antreprenorii, revoltați de măsurile fiscale pregătite de Guvern / Vasilică Priceputu (CNIPMMR): „Nu e în regulă să mărim salariile doar de dragul de a mări taxele și impozitele” (VIDEO)

Antreprenorii, revoltați de măsurile fiscale pregătite de Guvern / Vasilică Priceputu (CNIPMMR): Nu e în regulă să mărim salariile doar de dragul de a mări taxele și impozitele (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Antreprenorii din România nu văd deloc cu ochi buni măsurile fiscale discutate în coaliția de guvernare pentru acoperirea găurii la buget. Cei mai mulți dintre antreprenorii care au participat la un sondaj online au afirmat că vor concedia din personal, dacă Guvernul va impune creșterea salariului minim, a anunțat, marți, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Vasilică Priceputu, vicepreședinte CNIPMMR, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că Guvernul vrea să acopere deficitul doar pe baza creșterii veniturilor, ignorând problema cheltuielilor:

„Discutăm despre o stare de fapt generată de o criză post-covid, de o criză generată de conflcitul din Ucraina și de necesitatea de a aduna mai mulți bani la buget din cauza diferențelor mari dintre venituri și cheltuieli. Plecând de la această realitate suntem în situația în care să aflăm că rezolvarea vine din mărirea taxelor și impozitelor. Dar minusul la buget apare din două direcții, din cheltuieli și din venituri. Înțelegem că Guvernul României vrea să mărească veniturile dar cu toții știm că în lumea asta în care trăim atunci când nu ne permitem ceva tăiem din cheltuieli. Renunțăm la vacanțe de lux, plătim mai puțin pe vicii, etc. Astfel au apărut discuțiile despre renunțarea la stimulentele din agricultură și construcții, de mărirea TVA pentru anumite servicii sau alte tipuri de impozitări, inclusiv această propunere de mărire a salariului minim brut”.

Vicepreședintele CNIPMMR precizează că atunci când vine vorba despre mărirea salariilor, cel care trebuie să beneficieze este salariatul, nu statul care impune ridicarea salariului minim doar de dragul taxelor și impozitelor:

„Aș vrea să vă amintesc că în urmă cu 6-8 luni am propus Guvernului României o mărire voluntară a salariului minim, de la 3.000 la 3.200 de lei, cu cei 200 de lei neimpozabili. De aici trebuie plecat atunci când vorbim despre măriri de salarii. Banii trebuie să ajungă în buzunarele românilor de la cei care îi plătesc și nu indirect prin bugetul de stat.

86,9% din cei 887 de antreprenori care au răspuns într-o singură zi întrebării dacă au posibilitatea de a crește salariul minim au spus că nu. Au motivat că oricum sunt creșteri ridicate cu resursa umană, oricum vânzările sunt limitate și nu își mai permit creștri, au contracte în curs, lipsesc cu desăvârșire fondurile europene. Dacă ne referim la ce se va întâmpla în cazul în care totuși această măsură va fi luată probabil că efectele vor fi legate de creșterea prețurilor serviciilor și produselor, diminuarea personalului, diminuarea activităților firmei.

Nu merită pentru cel care muncește și primește salariu, dar merită pentru cel care impozitează banii ăștia. După părerea noastră și în urma sondajelor și discuțiilor pe care le avem cu antreprenorii, banii trebuie să ajungă direct la cei care muncesc și trebuie să primească banii ăștia. Nu e în regulă să mărim salariile doar de dragul de a mări taxele și impozitele”.

Vasilică Priceputu a prezentat care sunt în viziunea antreprenorilor soluțiile pentru acoperirea deficitului:

„Soluțiile noastre sunt cu totul altele. Ele au legătură cu mult discutata reformă a statului. Reducerea numărului de agenții și ministere, micșorarea cheltuielilor și aici includem sporurile aberante, pensiile speciale, subvențiile pentru partidele politice. Foarte importantă este atragerea fondurilor europene. Suntem la jumătatea perioadei cuprinsă între 2021-2027 și noi nu am atras niciun euro din cei 36,8 miliarde. În agricultură încercăm să negociem o aliniere a subvențiilor pe suprafață pe care le primesc românii la subvențiile pe care le primesc cei din vest.

Știți ce nu înțelegem? De ce de fiecare dată când se vorbește despre necesitatea de a avea mai mulți bani la buget trebuie să înceapă cu noi? De ce două sectoare pe care se bazează economia României în mare măsură, construcțiile și agricultura trebuie să revină la faza inițială? Dacă stimulentele acestea au dat roade, de ce nu sunt menținute pe toată perioada promisă?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`