Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează, de la 1 ianuarie. Klaus Iohannis a promulgat legea

Bacșișul se trece pe nota de plată și se impozitează, de la 1 ianuarie. Klaus Iohannis a promulgat legea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea ce reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe nota de plată și pe bonul fiscal. Legea intră în vigoare de anul viitor.

Bacșișul, impozitat de la 1 ianuarie 2023

Actul normativ obligă operatorii economici să includă în nota de plată rubrici în care clientul să aleagă nivelul de bacșiș pe care vrea să-l ofere: între 0 și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie oferită clientului în prealabil emiterii bonului fiscal.

De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și ea o rubrică în care clientul să poată înscrie bacșișul, în valoare absolută.

Încălcarea legii se sancționează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Năsui (USR): Puterea a mai impus o taxă

Legea a fost dur criticată de USR, care a reproșat majorității PSD – PNL – UDMR că impune noi taxe, deși a promis de mai multe ori că nu va face acest lucru.

Dacă suma pentru un produs/serviciu + bacșiș e achitată cu cardul, „intră prin circuitul bancar și se va vedea și întrebarea e cum să fie tratată. Practic ce declară inițiatorii că au dorit să facă e să permită această plată a bacșișului cu cardul. Ce au ajuns să facă e destul de tipic pentru statul român: adică de la a permite plata bacșișului cu cardul, lucru care ar fi frumos și util, s-a ajuns la a impozita bacșișul cu 10%”, a declarat deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, pentru B1 TV.

Năsui a mai spus că s-a ajuns aici deoarece majoritatea PNL – PSD – UDMR are nevoie de bani: „Au explodat cheltuiele, sunt probleme cu deficitul și atunci orice se impozitează”.

Amintim că, recent, președintele Klaus Iohannis a promulgat și legea privind supraimpozitarea contractelor part-time.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`