Bogdan Hossu: Inclusiv din creșterea salariului minim constatăm o disfuncționalitate / Comisia Europeană cere aplicarea integrală a legii salarizării începând cu 1 ianuarie 2024 (VIDEO)

Bogdan Hossu: Inclusiv din creșterea salariului minim constatăm o disfuncționalitate / Comisia Europeană cere aplicarea integrală a legii salarizării începând cu 1 ianuarie 2024 (VIDEO)
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa, a vorbit despre creșterea salariului minim și viitoarea lege a salarăzii, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a menționat că una dintre cerințele Comisiei Europene este să fie aplicat integral actul normativ începând cu 1 ianuarie 2024.

Bogdan Hossu, pe B1 TV, despre creșterea salariului minim și legea salarizării

Întrebat dacă a văzut varianta de lege a salarizării care va fi trimisă spre evaluare la Banca Mondială, președintele Cartel Alfa a declarat: „Nu, textul nu îl cunoaștem. Practic, nu știm forma integrată, pentru că, practic, pe fiecare familie ocupațională bugetară, ordonatorii de credite au înaintat către Ministerul Muncii propunerile lor. Al doilea lucru, nu știm textul, pentru că inclusiv din creșterea salariului minim pe economie constatăm o disfuncționalitate”.

„Disfuncționalitatea deja s-a realizat prin creșterea salariului minim la 3.000 de lei, pentru că, practic, față de legea de salarizare actuală, nu s-a făcut o creștere uniformă în întreaga structură a salariaților din sectorul bugetar, drept care primele 11 funcții din sistemul legii salarizării actuale au fost comprimate la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Bogdan Hossu.

„O nouă creștere, la 3.300 de lei, înseamnă o creștere cu 10%, înseamnă încă cel puțin șapte noi funcții care vor fi comprimate, în sensul că vor avea toți salariul minim pe economie. Deci, principiul că baza 1 este egal cu salariul minim garantat în plată nici la legea actuală și se pare că nici la viitoarea lege nu va fi respectat ca atare”, a adăugat el.

„Al doilea element este legat două cerințe ale Comisiei Europene. Unu, ca legea salarizării să fie aplicată în integralitatea ei începând cu 1 ianuarie 2024, adică să nu mai fie eșalonată pe trei-patru ani de zile, în creșteri succesive legate de acest lucru. A doua cerere prevăzută expres este ca sporurile nu mai sunt pe ordonatori de credit, deci pe minister responsabil legat de aceste creșteri salariale, cărora le aparține familia respectivă, ci pe persoană fizică. Asta înseamnă că în momentul respectiv ar trebui să fie grile specializate pe fiecare tipuri de profesiuni sau locuri de muncă specifice”, a explicat președintele Cartel Alfa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`