Familiile vor continua să fie tot mai sărace, chiar dacă criza inflației care a determinat creșterea prețurilor globale se va încheia, a avertizat șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), anunță Financial Times.
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că „valul global de inflație este în retragere” după ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a combate creșterea prețurilor.
Cu toate acestea, într-un discurs de previziune a reuniunii anuale a FMI și a Băncii Mondiale de la Washington DC, Georgieva a spus că nu vor exista „perioade de victorie” asupra scăderii inflației, care a scăzut la 1,7% atât în Marea Britanie, cât și în zona euro în septembrie.
Ea a spus: „În primul rând, ratele inflației pot fi în scădere, dar nivelul mai ridicat al prețurilor pe care îl simțim în portofelele noastre va rămâne.
„Familiile sunt rănite, oamenii sunt supărați. Economiile avansate au înregistrat rate ale inflației maxime. La fel au făcut și multe economii de piață emergente.”
Inflația a tot crescut, deoarece prețurile de pe glob au explodt din cauza războiului din Ucraina, care a crescut costurile energiei și a perturbat lanțurile de aprovizionare afectate deja după pandemie.
Georgieva a avertizat, de asemenea, că cele mai recente previziuni economice ale FMI au evidențiat că economia globală se confruntă cu un „viitor dificil” afectat de „o combinație neiertătoare de creștere scăzută și datorie mare”.
Georgieva a cerut țărilor să lucreze mai mult la măsuri care să țină sub control inflația.
Economista a adăugat: „Dar vedeți cât de rea a fost situația pentru țările cu venituri mici. La nivel de țară și la nivel de indivizi, inflația îi lovește cel mai tare întotdeauna pe cei săraci.”
Declarația sa apare în momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor pentru a treia oară consecutiv în acest an la 3,25%, deoarece a semnalat că creșterea slabă în zona euro devine o preocupare mai mare decât inflația.
Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat că reducerea inflației este „pe drumul cel bun” și că au existat „surprize” în datele mai slabe decât se aștepta despre activitatea economică, deși nu se așteaptă la o recesiune.