Irimescu: La Vatra Dornei laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri; în comerț continuă să fie 4 – 4,5 lei

Irimescu: La Vatra Dornei laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri; în comerț continuă să fie 4 - 4,5 lei
foto: stiriagricole.ro

Litrul de lapte costă 40 de bani dacă este cumpărat de la fermierii din nordul României, în timp ce în comerț, litrul continuă să se vândă cu 4 sau 4,5 lei, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu, potrivit agerpres.ro.

"Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi un pachet pentru sectoarele în criză. Este vorba în primul rând de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul și către alte sectoare. Sigur, foarte important este că suma respectivă de 500 de milioane de euro a fost împărțită în două: 350 de milioane pentru a rezolva problemele în sector și 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producția de lapte. Credem că este o măsură foarte bună pentru că știm cu toții că sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunțat la cota de lapte. În România, s-a ajuns în nordul țării, în zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele să coste 40 de bani pe litru, deși în comerț continuă să fie 4 lei — 4,5 lei", a explicat Irimescu.

Potrivit spuselui acestuia, există probleme pe lanțul alimentar, motiv pentru care a cerut soluții cu scopul de a echilibra riscul între actorii de pe acest lanț alimentar, în condițiile în care fermierii sunt cei care suportă riscul în momentul de față.

"În altă ordine de idei, sigur, este foarte important ca legislația necesară să se adopte cât mai rapid, pentru că deja suntem în luna iulie, probabil că mai devreme de începutul lui septembrie a promis comisarul Hogan. Dar nu se va putea adopta deoarece în august este lună de vacanță, dar sperăm cât mai rapid. În plus, condițiile care se pun trebuie să nu conducă iarăși la o creștere exagerată a birocrației, pentru că administrația și fermierii se confruntă cu din ce în ce mai multă birocrație. Ca urmare, pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor este nevoie de eforturi susținute și de inspirație pentru a veni cu măsuri cât mai simple și desigur banii să ajungă cât mai repede la fermieri", a adăugat Achim Irimescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`