Nicolae Ciucă: Decizia privind amânarea ratelor a fost luată după discuții cu guvernatorul BNR și Ministerul de Finanţe. Detaliile vor fi stabilite prin Ordonanță de Urgență (VIDEO)

Nicolae Ciucă: Decizia privind amânarea ratelor a fost luată după discuții cu guvernatorul BNR și Ministerul de Finanţe. Detaliile vor fi stabilite prin Ordonanță de Urgență (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat, marți, că decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru persoanele şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe. Detaliile, a precizat Ciucă, urmează a fi stabilite printr-o Ordonanță de Urgență.

Ciucă, despre amânarea plății ratelor la bănci

„E o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul BNR și cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice urmează să fie stabilite. Cert e că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această Ordonanţă de Urgenţă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a precizat că perioada în care pot fi amânate plățile e de nouă luni deoarece aceeași perioadă a fost stabilită și în contexul pandemiei de coronavirus.

Cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare: „E vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Ea poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”.

Ratele la bănci, amânate pentru 9 luni

Coaliția de guvernare a anunțat, luni seară, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Printre măsurile decise se numără „amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că a fost luată decizia politică și de acum Ministerul Finanțelor va discuta cu băncile: „E un instrument pe care poți să-l folosești sau nu. Un împrumut pe care îl prelungești. Vedem cum va ieși Ordonanța, modul de calcul și care vor fi acordurile dintre bănci și Ministerul de Finanțe”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`