Programul Prima Casă se va modifica. Vezi principalele schimbări propuse de Ministerul Finanțelor Publice

Programul Prima Casă se va modifica. Vezi principalele schimbări propuse de Ministerul Finanțelor Publice
Foto: mariusstatescu.ro

În luna iunie a acestui an Prima Casă va împlini trei ani de la lansare, ocazie cu care Ministerul Finanțelor intenționează să modifice regelementările parțiale ale programului. Prin aceste modificări reprezentanții ministerului vor să acorde mai multă flexibilitate celor care vor o a doua casă sau își doresc îmbunătățirea celei pe care o au deja. De asemenea, scrie Conso.ro, persoanele care reușesc să ramburseze anticipat întregul împrumut își vor putea vinde locuința și în primii 5 ani. Totodată, vor putea să facă mai ușor lucrări de îmbunătățire sau chiar de schimbare a imobilului.

Iată principalele modificări propuse pentru programul Prima Casă:

1. Vanzarea locuinței și în primii cinci ani

În prezent proprietarul unei locuințe cumpărate cu Prima Casă nu o poate înstrăina în primii cinci ani de la achiziție. Cele mai afectate de această interdicție sunt persoanele care vor să-și schimbe locuința cu una mai mare sau care vor să vândă locuința pentru a rambursa anticipat împrumutul la bancă.

Dar potrivit noului proiect, “în cazul rambursării anticipate a finanțării înainte de expirarea termenului de 5 ani, interdicțiile de înstrăinare se radiază în condițiile legii”. Prin urmare, legea ar urma să prevadă că toate sarcinile impuse prin obținerea garanției de stat vor dispărea, daca împrumutul a fost achitat.

2. Lucrări de modernizare doar cu acordul Ministerului de Finanțe

Conform prevederilor din prezent ale programului prima Casă, proprietarul unei locuințe, care dorește să efectueze lucrări de modificare (inclusiv de reabilitare termică), trebuie să primească atât acordul MFP cât și al băncii, atâta vreme cât se înscriu în Cartea Funciară, chiar dacă acestea nu necesită obținerea unei autorizații de construcție.

Beneficiarii sunt obligați să-și extindă ipoteca și asupra investițiilor efectuate.

“Neexprimarea acordurilor de catre MFP, așa cum este specificat în conținutul ordonanței, ar avea efect negativ asupra posibilităților de realizare a lucrărilor de intervenție asupra blocurilor de locuințe care implică realizarea de intervenții (reabilitare termică), de care profită direct și indirect ceilalți proprietari din imobil și implicit statul”, spun reprezentanții MFP referindu-se la aceasta modificare legislativă.

De asemenea, ținând cont de perioada mare de timp pentru care se acordă creditul, de până la 30 ani, MFP estimează ca astfel de solicitari vor crește în următoarea perioadă.

“Neadoptarea unor măsuri imediate, prin ordonanța de urgență, ar impieta asupra capacității de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat și ar conduce la reale dificultăți în ceea ce privește rambursarea ratelor creditelor de către beneficiari”, se specifică în nota de fundamentare.

3. Schimbarea imobilului în cazul viciilor ascunse

Dacă locuința achiziționată prin Prima Casă are vicii ascunse dovedite, Ministerul Finanțelor dorește să acorde proprietarului dreptul de a renunța la imobilul respectiv.

În prezent, legislația programului prevede că, odată achiziționată o locuință, beneficiarul acesteia nu-și mai poate lua o alta prin acest program, chiar dacă renunță la contract din vina vânzătorului.

“Actele normative care reglementează programul Prima Casă impun obligativitatea achiziționării unei singure locuințe în cadrul programului și nu prevăd la acest moment posibilitatea exprimării acordului MFP cu privire la solicitările unor beneficiari ai programului constând în acordarea permisiunii de a schimba sau de a achiziționa o altă locuință decât cea achiziționată inițial în cadrul programului, în virtutea garanției din partea vânzătorului pentru viciile ascunse ale locuintei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`