Șeful Consiliului Concurenţei: Legislaţia de RCA are probleme de ani de zile. Unele modificări aduse de Parlament au condus la efecte nocive pe piaţă

Șeful Consiliului Concurenţei: Legislaţia de RCA are probleme de ani de zile. Unele modificări aduse de Parlament au condus la efecte nocive pe piaţă
În imagine: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că instituția pe care o conduce nu are expertiză pe zona de reglementare în domeniul asigurărilor, dar e clar că legislaţia pe RCA are probleme de ani de zile, unele cauzate chiar de Parlament.

Bogdan Chiriţoiu (Consiliului Concurenţei), despre problemele de pe piața asigurărilor

„E un subiect strict de reglementare, asupra cărora noi nu avem niciun fel de influenţă şi n-avem expertiză. Legislaţia de RCA are probleme pe care le ştim de ani de zile, nu sunt niciun fel de mister. Unele vin din modificări introduse în Parlament. Ultima dată când a fost discutată legea asigurărilor, a fost o Ordonanţă de Guvern în 2016, cred, la care noi am contribuit. Ea a suferit nişte modificări în Parlament, iar unele dintre acestea au fost nefericite şi au condus la efecte nocive pe piaţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că dacă tot am avut necazul cu Euroins, măcar să învățăm ceva din asta și să facem schimbările necesare în legislație: „Nu e un mister ce schimbări trebuie făcute, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste erori. Consiliul a făcut propuneri pe zona asta. Undeva, crizele ajută să concentreze atenţia. Deci, eu sper că nu această nouă criză nefericită, cum e pentru consumatori, pentru şoferi, nu va fi irosită şi o vom folosi ca să corectăm, repet, lucrurile care ştim că sunt greşite în cadrul nostru de reglementare”.

Șeful ASF, bâlbe pe tema Euroins și a polițelor RCA

Reacția lui Bogdan Chiriţoiu vine după ce Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Luni, conducerea ASF s-a prezentat în Parlament pentru a da explicații pe tema falimentului Euroins, al patrulea mare faliment din această piață pe care, teoretic, ASF ar trebui s-o reglementeze.

La final, întrebat de jurnaliști despre plafonarea polițelor RCA, propusă de ASF, și cum se vor asigura că după perioada de plafonare nu vom reveni la prețurile mari, Nicu Marcu, șeful Autorității, mai mult s-a bâlbâit.

„Pentru că deja ăăă cota de piața se disperează la celalalte companii și ăăă ăăă ă cota de piață, disperându-se, se așază pe celelalte companii care au rămas în piață”, a spus Nicu Marcu.

Între timp, service-urile auto au început deja să refuze clienții care au asigurare RCA de la Euroins.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`