Sistemul RO e-Factura, obligatoriu din 1 ianuarie 2024. Boloș: Facturarea electronică va contribui la monitorizarea tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale

Sistemul RO e-Factura, obligatoriu din 1 ianuarie 2024. Boloș: Facturarea electronică va contribui la monitorizarea tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a susținut că implementarea facturii electronice va contribui la monitorizarea precisă a tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale. Astfel, va fi protejat banul public și va fi asigurată o concurenţă echitabilă între contribuabili. Boloș a mai spus că tot prin introducerea facturării electronice se elimină riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic.

Amintim că sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024, pentru toate livrările de bunuri şi servicii realizate în relaţia business-to-business.

Boloș, despre beneficiile facturării electronice

„Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenţei, la monitorizarea precisă a tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public şi de a asigura o concurenţă echitabilă între contribuabili.

Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise şi verificabile a tranzacţiilor comerciale, simplificând procesele de verificare şi audit. Astfel, ne asigurăm că tranzacţiile respectă reglementările fiscale şi nu sunt supuse manipulărilor frauduloase. Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacţie este înregistrată în mod unic”, a transmis Marcel Boloș.

Ghid pentru implementarea facturării electronice

În acest context, ministrul a anunțat lansarea unui ghid care să-i ajute pe contribuabili.

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape. În prima etapă, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, operatorii economici trebuie să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B şi în relaţia cu instituţiile publice, altele decât cele efectuate în relaţia B2G, pentru care există obligaţia utilizării Ro e-Factura începând din 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, au obligaţia să raporteze toate facturile emise în relaţia B2B pentru livrări de bunuri şi servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura e de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului-limită se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice. Prin excepţie, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului-limită nu se sancţionează.

În a doua etapă, din 1 iulie 2024, emitenţii facturilor electronice au obligaţia de transmitere a acestora către destinatari, utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Primirea şi înregistrarea de către destinatari a unei facturi fără a fi transmisă prin sistemul RO e-Factura se sancţionează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`