Statul, marele câștigător al crizei din energie: Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. Experții spun că scumpirile s-au făcut cu acceptul autorităților

Statul, marele câștigător al crizei din energie: Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. Experții spun că scumpirile s-au făcut cu acceptul autorităților
. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul e marele câștigător în criza facturilor uriașe. Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. În plus, companiile cu profituri record sunt ale statului sau controlate de stat.
Statul a câștigat din creșterea facturilor la energie

Cei mai mulţi bani la buget vin din suprataxe şi încasări mai mari din TVA, sume pe care oamenii le plătesc.

„80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru Observator News.

Statul, prin Ministerul Energiei, e acționar și la cinci dintre cei șapte mari furnizori, dar operatorii spun că nu au luat niciun ban din toată această criză. Furnizorii de energie mai susțin că până acum că nu au primit niciun leu de la stat pentru compensarea facturilor.

Experți: Scumpirile la energie s-au făcut cu acceptul statului

„Dacă n-ar fi fost premeditat şi instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba cu brio, adică ar fi sancţionat orice derapaj, ar fi luat măsuri de securitate energetică, preţul gazelor naturale nu atingea sub nicio formă în iarna asta o valoare mai mare, medie, de 230-250 de lei, mult sub cel plafonat, 310 lei/MWh”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie și președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit unei analize, statul a încasat în 2021 doar din creșterea facturilor la gaze jumătate de miliard de euro, iar anul acesta urmează să strângă la buget aproape trei miliarde de euro. E practic o creștere a taxelor și impozitelor pentru români.

Experții mai susțin că statul român ar putea fi mai generos în a acorda compensații, căci are de unde.

Ce spune Asociația Energia Inteligentă

„Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că ”Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români”, a transmis recent Asociația Energia Inteligentă.

Asociația a demontat și argumentul politicienilor că vina nu e la noi deoarece prețurile cresc peste tot în lume: „Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`