Statul, marele câștigător al crizei din energie: Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. Experții spun că scumpirile s-au făcut cu acceptul autorităților

Statul, marele câștigător al crizei din energie: Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. Experții spun că scumpirile s-au făcut cu acceptul autorităților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul e marele câștigător în criza facturilor uriașe. Aproape 70% din creșterile de preț se duc în buget. În plus, companiile cu profituri record sunt ale statului sau controlate de stat.
Statul a câștigat din creșterea facturilor la energie

Cei mai mulţi bani la buget vin din suprataxe şi încasări mai mari din TVA, sume pe care oamenii le plătesc.

„80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, pentru Observator News.

Statul, prin Ministerul Energiei, e acționar și la cinci dintre cei șapte mari furnizori, dar operatorii spun că nu au luat niciun ban din toată această criză. Furnizorii de energie mai susțin că până acum că nu au primit niciun leu de la stat pentru compensarea facturilor.

Experți: Scumpirile la energie s-au făcut cu acceptul statului

„Dacă n-ar fi fost premeditat şi instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba cu brio, adică ar fi sancţionat orice derapaj, ar fi luat măsuri de securitate energetică, preţul gazelor naturale nu atingea sub nicio formă în iarna asta o valoare mai mare, medie, de 230-250 de lei, mult sub cel plafonat, 310 lei/MWh”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie și președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit unei analize, statul a încasat în 2021 doar din creșterea facturilor la gaze jumătate de miliard de euro, iar anul acesta urmează să strângă la buget aproape trei miliarde de euro. E practic o creștere a taxelor și impozitelor pentru români.

Experții mai susțin că statul român ar putea fi mai generos în a acorda compensații, căci are de unde.

Ce spune Asociația Energia Inteligentă

„Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că ”Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă. Da, dar aceasta era valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români”, a transmis recent Asociația Energia Inteligentă.

Asociația a demontat și argumentul politicienilor că vina nu e la noi deoarece prețurile cresc peste tot în lume: „Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari