Virgil Popescu: ANPC va putea da amenzi de până la 200.000 lei furnizorilor care nu respectă legea. Rămâne obligația ca facturile întocmite greșit să fie refăcute (VIDEO)

Virgil Popescu: ANPC va putea da amenzi de până la 200.000 lei furnizorilor care nu respectă legea. Rămâne obligația ca facturile întocmite greșit să fie refăcute (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a declarat, după ședința de Guvern de marți, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are posibilitatea să dea amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările la facturi prevăzute de lege.

În ședință, Guvernul a adoptat noi măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze.

Popescu, despre sancționarea furnizorilor de energie care nu respectă legea

„Am dat posibilitatea ANPC să facă verificările şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor legii, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a declarat Virgil Popescu.

Întrebat cum vor fi obligaţi furnizorii să refacă facturile deja emise, în condiţiile în care Ordonanța de Urgență acum adoptată de Guvern se aplică abia de la 1 februarie, ministrul Energiei a răspuns: „Cred că aţi uitat că noi am aprobat săptămâna trecută o altă Ordonanţă care modifică Legea 259. Am obligat atunci toţi furnizorii să refacă facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării”

Popescu a mai spus că până în prezent ANPC putea aplica amenzi de maxim 50.000 de lei. Acum plafonul a urcat la 200.000 de lei. Iar ANRE poate da amenzi chiar și de 400.000 de lei, ceea ce a și făcut.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noile măsuri în criza facturilor

„Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energia electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 de kW lunar și 300 de mc lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și practic va plăti 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale, aici vorbim de toate taxele incluse”, a explicat ministrul Energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`