Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei şi de stabilizare a economiei zonei euro. Creditele în euro vor fi majorate din nou, relatează Observatornews.ro.
Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.
„Consiliul Guvernatorilor a decis majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În acest sens, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4,00%, 4,25% şi 3,50%, cu efect din 21 iunie 2023”, anunţă Banca Centrală Europeană (BCE), într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.
Românii cu credite în euro ar putea plăti mai mult, după ce dobânda de politică monetară a crescut din nou, pentru a opta oară succesiv.
Dobânda de politică monetară influenţează direct Euribor, indicele în funcţie de care se calculează ratele în euro ale românilor. Specialiştii spun că Euribor ar putea să ajungă la 4,25%, nivelul dobânzii de politică monetară, potrivit Antena3.ro.
Astfel, pentru un credit de 50.000 euro, spre exemplu, luat pe o perioadă de 30 de ani, această creștere ar însemna peste 25 euro în plus la rată, adică peste 100 lei.
„Rata inflaţiei a fost în scădere, dar, potrivit proiecţiilor, va rămâne la un nivel prea ridicat pentru prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor BCE este determinat să se asigure că inflaţia revine la ţinta pe termen mediu de 2%”, punctează BCE.