Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat lansarea logo-ului reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe Aliaţi de la Bucureşti; evenimentul se va desfăşura între 29 şi 30 noiembrie.
Identitatea vizuală a reuniunii miniştrilor de Externe NATO are în prim-plan Arcul de Triumf din Bucureşti, al cărui Centenar a fost marcat anul acesta, conform Calea Europeană.
În mod curent, logo-urile ministerialelor NATO ilustrează monumente specifice ale oraşului gazdă.
Reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București va fi prima de acest fel după summitul NATO de la Madrid din luna iunie, când liderii aliați au adoptat noul Concept Strategic al Alianței.
Arcul de Triumf, construit între 1921 şi 1922 după proiectul arhitectului Petre Antonescu, este un simbol al victoriei României în Primul Război Mondial şi al Marii Uniri.
Reper politic şi militar al României moderne şi al Zilei Naţionale a României, monument emblematic al Capitalei, alegerea Arcului de Triumf este cu atât mai relevantă, cu cât reuniunea NATO se desfăşoară chiar înaintea Zilei Naţionale, informează MAE într-un mesaj publicat pe Facebook.
“Paradele militare organizate după aderarea României la NATO cu prilejul Zilei Naţionale a României au avut în prim plan defilări pe sub Arcul de Triumf ale militarilor români, împreună cu militari din alte state Aliate şi partenere NATO. Arcul de Triumf reprezintă, în acelaşi timp, un simbol al tradiţiei româneşti şi europene de celebrare a momentelor istorice victorioase”, menționează MAE.
Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri.
Reuniunea din 29 şi 30 noiembrie a miniştrilor de externe din NATO este un alt eveniment major pe care România îl găzduieşte, după Summitul Alianţei din 2008; în octombrie 2014, la jumătate de an de la aderarea la NATO, România a găzduit la Poiana Brașov și o reuniune a miniștrilor apărării din NATO amintește sursa citată.
Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO.