Blue Air a intrat oficial în insolvență. Tribunalul București au admis cererea companiei aeriene.
La începutul lunii septembrie anul trecut, Blue Air a anulat toate zborurile. La vremea respectivă, avea datorii de 230 de milioane de euro. La această sumă se adaugă banii pe care trebuie să-i returneze clienților în schimbul zborurilor anulate. Tot anul trecut, statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a preluat controlul companiei, luând 75% din acțiuni.
În 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat de 300 de milioane de lei din partea Eximbank, instituție controlată de Ministerul Finanțelor. Statul avea anul trecut să preia cele 75% din acțiuni pentru a executa garanția pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul.
Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență. Compania a reușit astfel să propună o listă cu administratori judiciari favorabili ei, informează boardingpass.ro. Magistrații au desemnat în funcția de administratori judiciari provizorii pe Infinexa Restructuring SRPL şi Mușat & Asociații – Restructuring\Insolvency SPRL.
Următorul termen de judecată al dosarului a fost stabilit pentru data de 20 iunie 2023, însă finalizarea acestui proces poate dura ani de zile, mai precizează sursa citată.
Recent, într-o declarație pentru B1 TV, Cătălin Drulă, președintele USR, a explicat cum au ajuns sute de mii de români să-și ia țeapă cumpărând bilete la Blue Air.
„Începând de la împrumutul practic fără garanții care a fost dat în 2020, dar mai ales în 2022 când, în ianuarie, compania nu a mai putut plăti ratele la împrumutul contractat de la EximBank. Atunci, Ministerul Transpotturilor avea opțiunea și obligația să preia pachetul majoritar al acestei companii, practic să preia controlul companiei. Acest lucru s-a întâmplat abia acum două luni, după ce compania s-a prăbușit.
Domnul Grindeanu împreună cu dl Câciu, deci ministrul Finanțelor și ministrul Transporiturilor, furnizorul și administratorul ajutorului de stat, au conspirat ca statul să nu preia controlul companiei până la prăbușire.
Ce s-ar fi întâmplat dacă statul ar fi devenit acționar majoritar așa cum ar fi trebuit? S-ar fi putut întâmpla mai multe scenarii, niciunul la fel de negativ precum cel care s-a întâmplat în care zeci de mii de români și-au luat țeapă. De exemplu, statul putea capitaliza suplimentar această companie, putea să facă o fuziune cu Tarom sau putea să închidă compania în mod controlat”, a explicat președintele USR.
El a acuzat că, din cauza lui Grindeanu și Câciu, Blue Air a devenit practic o țeapă de tip Caritas, „în care s-au vândut bilete unor oameni, deși era clar că nu vor mai zbura niciodată”.
„Iar dl Grindeanu mai mult decât faptul că n-a preluat compania, în mai anul trecut a avut grijă să bage un amendament în Parlament, la OUG prin care se acordase împrumutul în 2020, amendament prin care, la preluarea de către stat a companiei, controlul s-ar fi dus, așa cum a și ajuns în prezent, la AAAS, această autoritate pentru administrarea societăților falimentare ale statului. În versiunea originală a Ordonanței era la Ministerul Transporturilor, cum e și normal, cum e și Taromul, o companie de stat și administrată de Ministerul Transporturilor”, a mai spus Drulă.
Liderul USR a insistat că Grindeanu și Câciu știau că Blue Air „nu mai are nicio șansă să-și revină”, dar „au lăsat românii să-și ia țeapă”.