Blue Air, preluată de statul român după ce a fost lăsată să intre în incapacitate de plată

Blue Air, preluată de statul român după ce a fost lăsată să intre în incapacitate de plată
Foto: Facebook/Blue Air

Statul, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acțiunile companiei Blue Air, devenind astfel acționar majoritar al companiei.

Acest proces era unul dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român. Astfel, din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nicio rată, statul fiind cel care şi-a asumat această datorie din noiembrie 2021.

Statul a preluat datoriile companiei aeriene

Conform Blue Air, Ministerul de Finanțe a emis anterior Scrisoarea de Garanție pentru acordarea de către Eximbank a creditului comercial în sumă de 300.775.000 lei, credit garantat cu 75% din acțiunile societății și alte active deținute de Blue Air și acționariatul societății.

În ordonanța de urgență prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să achite datoria însă abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat procentul majoritar din companie.

Bugetarii din consiliul de administrație al Blue Air nu și-au făcut treaba?

Statul, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanțe, are încă de la acordarea schemei de ajutor, doi reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air.

Aceștia, conform Antena 3, ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei; compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.

Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019, în cadrul cărora Cristian Rada este acționar. În datele publice, Airline Invest apare cu un cod CAEN 6420 – Activităţi ale holdingurilor, iar afacerile companiei au fost de peste 9 mil. lei în 2021. Firma are pierderi de 900.000 de lei şi 4 angajați, menționează sursa citată.​​

Urmăriți B1TV.ro și pe