Perioada sărbătorilor aduce cu sine provocări în ceea ce privește alimentația sănătoasă, iar psihoterapeutul Angela Nuțu oferă sfaturi utile pentru a rezista tentației de a mânca în exces și pentru a evita sentimentul de vinovăție în ianuarie, relatează avantaje.ro.
Mesele de sărbători reunesc oamenii, îmbunătățesc starea de spirit, și pot avea multe alte efecte pozitive, dar numai dacă respectăm măsura potrivită atunci când mâncăm.
„Mâncarea nu este doar energie și nutrienți. Este și o parte importantă din cultura sărbătorilor noastre și contribuie la bunăstarea socială, familială și emoțională.
Nu este întotdeauna vorba doar despre nevoia de a mânca. Pentru unii oameni, doar a fi cu familia în timpul sărbătorilor este suficient pentru a-i determina să mănânce în exces”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuțu.
Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să reziști tentației de a mânca în exces de sărbători.
Nu sări peste mese
Săritul peste mese poate părea o modalitate bună de a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi, dar este foarte probabil să ajungi să mănânci mai mult. Încearcă pe cât posibil să îți păstrezi programul obișnuit de masă, chiar dacă programul activităților este diferit în perioada sărbătorilor.
Urmărește porțiile
Angela Nuțu încurajează să ne îndreptăm atenția asupra cantității porțiilor, contrar ideii de „mănâncă tot din farfurie”. Reducerea cantității consumate poate fi un pas semnificativ.
Mănâncă încet
Consumul rapid poate duce la supraalimentare. Atunci când mănânci încet, îi dai creierului șansa să transmită semnalul de sațietate înainte de a consuma prea mult.
Fă mișcare
Exercițiile fizice nu numai că contribuie la sănătatea fizică, ci și la bunăstarea mentală. Un antrenament scurt poate preveni mâncatul excesiv prin stimularea producției de endorfine.
Bucură-te cu măsură
Aprecierea momentelor festive nu necesită să mănânci excesiv pe întreaga perioadă a sărbătorilor.
„Este important și să nu pui foarte multă presiune pe tine. Bucură-te de sărbători, în timp ce îți pui și limite serioase. Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor ziua de Crăciun și ziua de Revelion.
Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare”, sfătuiește psihoterapeutul Angela Nuțu.