Eclipsă de Soare iunie 2020. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

Eclipsă de Soare iunie 2020. Zonele de pe glob de unde va fi vizibilă

Anul 2020 este unul special din multe puncte de vedere. Este anul pandemiei de Covid-19, este un an bisect, luna februarie având 29 de zile, și este anul în care avem șase eclipse, două de Soare, una inelară și alta totală, și 4 de Lună, toate prin penumbră. Unele au avut loc deja, altele urmează. Spre exemplu, o eclipsă de soare va avea loc în data de 21 iunie 2020. Va fi o eclipsă inelară vizibilă în Africa, în Asia şi sud-estul Europei. Eclipsa va fi parțial vizibilă și din țara noastră.

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020va fi oeclipsă inelarăvizibilă și din sud-estulEuropei

În anul 2020, vor fi două eclipse de Soare. Una se va produce pe 21 iunie, fiind o eclipsă inelară, iar cealaltă pe 14 decembrie, fiind o eclipsă totală.

Eclipsa de Soare din 21 iunie 2020va fi oeclipsă inelară. Zonele vizibile sunt: Africa, Asiaşi sud-estulEuropei. Astfel, această eclipsă de soare va fi parţial vizibilă și din ţara noastră.

Este eclipsa numărul 36 dinseria Saros137 şi va avea omagnitudinede 0,994.Este cea de-a 15-a eclipsă inelară de Soare dinsecolul al XXI-lea.

Această eclipsă de Soare se va produce la circa un an dupăeclipsa de Soare din 2 iulie 2019.

Eclipsa de soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă în Republica Congo. Practic de aici va începe banda în care eclipsa este inelară, la ora 4.47 UTC (ora locală 5.47).Apoi, deplasându-se în direcţia nord-est, fâşia va trece prin teritoriulRepublicii Democrate Congo,Republicii Centrafricane,Sudanului de Sudşide Nord,Etiopiei,Eritreei, apoi de-a lungul părţii de sud aMării Roşii, apoi va intra înAsia, unde va trece pe teritoriulYemenului,Arabiei SauditeşiOmanului, apoi de-a lungul apelor dinGolful Oman, şi apoi prinPakistanşi nordulIndiei. Faza maximă a eclipsei este situată nu departe deJoshimathşi deAuli, îndistrictul Chamoli, în statul himalayanUttarakhand, înIndia, în apropiere de graniţa Indiei cuChina, potrivit Wikipedia.

În continuare, banda fazei în formă de inel va trece prinChinaşiTaiwanînOceanul Pacific, unde faza în formă de inel se va încheia la ora 8:32 minute şi 17 sec (UTC).

Această eclipsă de soare va fi parțial vizibilă și în aproape toată Africa, în sud-estul Europei (inclusiv înRomâniaşi înRepublica Moldova), în aproape toată Asia, înIndonezia, în nordulAustraliei, în partea de nord aOceanului Indianşi în vestulPacificului.

Eclipsa de soare din iunie va putea fi văzută parțial și din România

Eclipsele de Soarese observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă, de totalitate, se observă doar pe o fâșie lată de 200 km. De aici și raritatea lor, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Astronomii români precizează că eclipsa de soare din 21 iunie 2020nu va putea fi observată de pe teritoriul României ca eclipsă inelară, ci doar ca eclipsă parţială.Mai exact, discul Luniinu va acoperi decât o mică porţiune adiscului Soarelui, în situaţia în care cerul va fi senin.

Iată reprezentarea făcută de astronomii de laObservatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” cu privire la vizibilitatea eclipsei de Soare în România, în data de 21 iunie.

Eclipsa de soare, partial vizibilă din România, în 21 iunie 2020

Ultima eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră s-a produs pe20 martie 2015, când Soarele a fost acoperit în proporție de 43% de către Lună.

Astronomii spun că de abia pe 3 septembrie 2081 va avea loc o eclipsă totală de soare vizibilă total de pe teritoriul României.

Pe glob, următoarea eclipsă de soare va fi în data de 14 decembrie 2020.

Patru eclipse lună în anul 2020

Așa cum aminteam la începutul articolului, anul acesta este marcat și de patru eclipse de lună. Prima a avut loc în data de 10 ianuarie. Următoarele vor avea loc în 5 iunie, 5 iulie și 30 noiembrie.

Eclipsele de Lunăpot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului și parțial din și mai multe locuri. În medie dureaza 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parțial și total).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar