INSP: Peste 95.000 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până pe 4 octombrie

INSP: Peste 95.000 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până pe 4 octombrie
Foto: Pixabay

Peste 95.000 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal până la data de 4 octombrie 2020, anunță Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 38.761.

“Un număr de 95.399 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii până la data de 4 octombrie.

În săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 38.761.

În aceeaşi perioadă au fost raportate 10 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 17 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a anului trecut”, transmite CNSCBT într-un comunicat de presă.

Cum poți beneficia gratis de vaccinul antigripal în această toamnă. Iată ce trebuie să faci

Statul român decontează într-o anumită măsurăvaccinul antigripal, care se recomandă să fie administrat pentru imunizarea adulților, a gravidelor, a adolescenților, a copiilor. Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Imunizare suportă cheltuielile.

Campania devaccinare antigripală se desfășoară prin intemediul cabinetelormedicilor de familie, pentru categoriile de populație cu risc: persoane de peste 65 de ani, persoane cu handicap, cele instituționalizate, adulți și copii cu afecțiuni cronice, persoane cu HIV, copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 luni și 18 ani, medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar din spitale.

Pentru populația care nu intră în categoriile de risc,vaccinulgripal poate fi achiziționat în baza prescripției din farmaciile cu circuit deschis sau din unități medicale private.

Cât costă în farmacii vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este deja disponibil în farmacii.Prețul variază între 25 și 60 de lei în funcție de tipul vaccinului antigripal și numărul de virusuri împotriva cărora acționează.Cele mai cunoscute sunt:Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei).