STUDIU: Evoluția infecției cu COVID-19 după reluarea cursurilor / „Deschiderea școlii poate fi mai puțin riscantă decât se aștepta”

STUDIU: Evoluția infecției cu COVID-19 după reluarea cursurilor / „Deschiderea școlii poate fi mai puțin riscantă decât se aștepta”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Brown, ratele infecției cu COVID-19 în rândul studenților și profesorilor, analizate pe o perioadă de două săptămâni, au fost de 0,075%, respectiv 0,15%.

Astfel, reluarea cursurilor nu ar favoriza neapărat răspândirea virusului, spun specialiștii, citați de thehill.com

Rata infecției cu COVID-19 după reluarea cursurilor, destul de mică în SUA

Deși campusurile universitare din SUA s-au luptat cu focarele de coronavirus în ultimele săptămâni, noile date preliminare ale studiului indică faptul că situația ar putea fi mai puțin gravă pentru studenți sau profesori.

Astfel, cercetătorii au descoperit că, într-o perioadă de două săptămâni începând cu 31 august, aproximativ 0,22% dintre studenți și 0,51% dintre profesori au avut un caz confirmat sau suspect de coronavirus. Ratele au fost chiar mai mici, analizând doar cazurile confirmate, de 0,075% pentru studenți și 0,15% pentru profesori.

„Deschiderea școlii poate fi mai puțin riscantă decât se aștepta”, a declarat Emily Oster, profesor de economie la Universitatea Brown, precizând că „cifrele sunt liniștitoare”.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută, în jur de 2.350 de studenți au fost găsiți pozitivi pentru coronavirus, aproximativ 0,21% din 1,1 milioane de elevi care frecventează școala în persoană.

De asemenea, ONG-ul Network for Public Education a urmărit 37 de districte școlare din Connecticut, New York și Pennsylvania. De la începerea școlii, au existat doar 23 de cazuri confirmate de coronavirus în 20 de școli și nu există nicio indicație că virusul s-a răspândit în unitățile de învățământ.

Constatările au urmat unei analize a revistei Science, potrivit căreia copiii și adolescenții prezintă un „risc mult mai mic” pentru coronavirus decât orice altă grupă de vârstă.

Dr. Virgil Musta, despre începerea noului an școlar în România

Întrebat de B1.ro cât de mare este riscul de infectare la școală, Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, consideră că, față de școli, plajele, piețele, zonele cu terase și petrecerile privateprezintă un risc epidemiologic mai ridicat.

„Eu cred că riscul de contaminare este mai mic în școală, față de activitățile în care se aglomerează cu oameni, precum nunți, botezuri, întâlnirea cultelor religioaseși așa mai departe. Singurul amănunt de care ar trebui să se țină cont este acela că în școală, copiii pot face forme ușoare sau inaparente, ceea ce face foarte dificil de identificat copilul pozitiv”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.

Cu toate acestea, medicul încurajează și varianta cursurilor online, acolo unde situația o permite. Chiar înainte de începerea școlii, acesta preciza că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală.

„Trebuie să lăsăm oamenii care doresc să facă şcoala online să o facă online, cel puţin pentru o perioadă de timp până vedem ce se întâmplă, până mai tragem concluzii, poate până când numărul de cazuri din comunitate scade.

Pe de altă parte, avem şi un avantaj. Spaţiile sunt mai aerisite, ceea ce creează premisele unei distanţări sociale la nivelul clasei, un alt element important în prevenirea bolii”, este de părere medicul, acuzând școlile care forțează elevii să vină la școală.

„Am înţeles că sunt şcoli care nu acceptă să se facă ore decât prin prezenţă. Nu cred că este înţelept şi nu cred că este bine. Omul trebuie respectat. Teama lui, frica lui poate fi justificată şi până nu avem nişte criterii foarte clare ca să vedem ce se întâmplă, fiecare trebuie să îşi asume responsabilitatea optării şi să nu intervenim foarte mult din exterior. Cred că avem acest drept, cel puţin în această perioadă, de a ne hotărî soarta şi riscurile”, a concluzionat Virgil Musta.

Ultima oră
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Sunt măsuri concrete de sprijin în fața acestui val de scumpiri
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane
18:40 - Polonia: Guvernul a recomandat ca a treia doză de vaccin Covid-19 să fie administrată deja persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și personalului medical
18:31 - Sorin Cîmpeanu: Este falsă problema neplății burselor pentru 400 de studenți
18:22 - DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna, dosar deschis în plină campanie prezidențială / Copreședintele USR PLUS ar fi vizat într-o altă anchetă a procurorilor anticorupție