Reprezentanții opoziției din cinci consilii regionale rusești îl îndeamnă pe președintele Vladimir Putin să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării militare parțiale pe care a anunțat-o în septembrie pentru a întări forța de invazie a Moscovei în Ucraina, potrivit Reuters.
Ministerul rus al Apărării a anunțat sfârșitul mobilizării a 300.000 de rezerviști la 31 octombrie, după săptămâni de haos în care sute de mii de ruși au fugit din țară și au apărut numeroase relatări despre recrutarea unor persoane nepotrivite pentru serviciul militar.
Kremlinul a declarat atunci că nu este nevoie de un decret formal pentru anularea mobilizării.
Emilia Slabunova, consilier al opoziției din Karelia, în nordul Rusiei, a declarat că absența unui astfel de decret înseamnă că cei deja înrolați nu pot părăsi forțele armate.
Comandanții au refuzat să îi elibereze, iar apelurile împotriva acestor refuzuri în instanță nu au dus nicăieri, a spus Slabunova.
Instanțele le dădeau dreptate comandanților, invocând faptul că decretul de mobilizare din septembrie al lui Putin avea încă impact juridic.
Avocații militari au confirmat pentru Reuters că acest lucru s-a întâmplat în cel puțin două cazuri – unul lângă Moscova și unul în Chita, în Siberia.
„Noi, în calitate de consilieri, ne reprezentăm alegătorii și aceste apeluri din partea noastră sunt rezultatul a numeroase cereri din partea cetățenilor”, a declarat Slabunova.
Reuters a văzut apeluri similare din partea deputaților opoziției din regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Pskov și Veliky Novgorod. Toți sunt membri ai partidului liberal de opoziție Iabloko.
Întrebat dacă Kremlinul era la curent cu inițiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marți că acesta „a clarificat deja totul” pe tema mobilizării, astfel că nu mai are nimic nou de spus pe această temă.
Este o acțiune rară, și riscantă, ca oficialii aleși să conteste public Kremlinul cu privire la desfășurarea războiului din Ucraina.
În urma invaziei sale din 24 februarie, Rusia a introdus legi care stabilesc pedepse lungi cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea de „știri false” despre acestea.
Consilierii spun că lipsa unui decret care să pună capăt mobilizării „creează incertitudine juridică”, permite „cetățenilor să continue să fie recrutați în armată” și „permite comandanților militari să refuze cetățenilor eliberarea din serviciul militar”.
„Cunosc cazuri în care birourile noastre de înrolare militară eliberează deja citații pentru lunile ianuarie și februarie”, a declarat Boris Vișnevski, un consilier din Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg, care a semnat, de asemenea, un apel către președintele rus.
Vișnevski a spus că acest lucru se datorează faptului că „vidul juridic” creat de absența decretului „deschide oportunități pentru haos juridic”.
Reuters nu a putut confirma cazurile la care se referea Vișnevski. Vișnevski a declarat că el și colegii săi din celelalte regiuni nu se tem de represalii.
„Suntem singura forță politică din țară care se opune în mod deschis lui Putin. Încercăm să facem ceva, așa că mai există încă speranță”, a adăugat Vișnevski.