Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS înainte de a le trimite în Ucraina, pentru ca situația să nu escaladeze

Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS înainte de a le trimite în Ucraina, pentru ca situația să nu escaladeze

Statele Unite ale Americii au modificat în secret lansatoarele HIMARS pe care le-au donat Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, au declarat oficiali americani sub protecția anonimatului, potrivit Wall Street Journal.

Au vrut să reducă riscul de escaladare a războiului

Administrația Biden ar fi luat această măsură de precauție deoarece este necesară pentru a reduce riscul de escaladare a războiului.

Începând cu luna iunie, SUA a furnizat Ucrainei 20 de lansatoare de rachete HIMARS și un număr destul de mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.

Aceste rachete au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, centrele logistice și de comandă ale rușilor de pe teritoriul ucrainean.

Publicația americană notează că lansatoarele HIMARS au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă.

Americanii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei

Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.

WSJ sugerează că administrația Biden a făcut modificările în secret deoarece oficialii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Pentagon.

Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul al Departamentului de Apărăre al SUA.

„Din considerente de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a declarat generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului pentru WSJ.

„Statele Unite își mențin angajamentul de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a contracara agresiunea rusă”.

Chiar și așa, ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a folosit drone pentru a efectua atacurile, care au avariat două avioane și au ucis trei soldați ruși. Nu există nicio dovadă că ar fi fost folosit armament furnizat de SUA în cadrul atacurilor.

Kievul nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru atac, dar oficialii ucraineni au lăsat să se înțeleagă că ar fi avut capacitatea de a lovi Rusia.

Ucraina nu poate folosi lansatoarele americane pentru a lansa alte tipuri de rachete cu rază de acțiune mai lungă chiar dacă Kievul ar reuși cumva să le producă sau să le achiziționeze

Statele Unite s-au abținut de la a furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Dar modificările asigură faptul că Ucraina nu ar putea folosi lansatoarele Himars pe care SUA le-a furnizat pentru a lansa rachete ATACMS dacă Kievul le-ar achiziționa din alte surse, cum ar fi națiunile străine care au cumpărat armele de la SUA.

Ucraina nu ar putea folosi nici aceste lansatoare pentru a lansa alte tipuri de rachete cu rază de acțiune mai lungă dacă Kievul ar reuși cumva să le producă sau să le achiziționeze, spun oficialii.

Pentagonul a refuzat să comenteze modificările, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul acestora.

„Din considerente de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a declarat generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Casa Albă, despre care oficialii administrației au declarat că a fost implicată în deciziile cheie privind armele în Ucraina, a refuzat să comenteze. Armata ucraineană a refuzat să comenteze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar