Șeful ONU nu crede că negocierile de pace vor avea loc prea curând. Totuși, spune Antonio Guterres, războiul din Ucraina „nu va dura pentru totdeauna”

Șeful ONU nu crede că negocierile de pace vor avea loc prea curând. Totuși, spune Antonio Guterres, războiul din Ucraina „nu va dura pentru totdeauna”
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când vor avea loc negocieri în ceea ce privește Ucraina, dar că nu vede un astfel de moment în viitorul apropiat, transmite Reuters.

Războiul din Ucraina, ajuns în a 77-a zi. Șeful ONU nu crede că negocierile de pace vor avea loc prea curând

„Acest război nu va dura pentru totdeauna. Va veni o vreme când vor avea loc negocieri de pace”, a declarat Antonio Guterres, miercuri, într-o conferință susținută alături de președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.

„Nu văd asta în viitorul apropiat. Însă pot spune un lucru. Nu ne vom da bătuți”, a adăugat el.

Ofensiva lansată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a intrat miercuri în a 77-a zi. Moscova susține că a invadat țara vecină pentru a o dezarma și „denazifica”, în ceea ce partea rusă numește o „operațiune militară specială”, însă Kievul și Occidentul au respins poziția ca fiind doar un pretext pentru un război de agresiune complet neprovocat.

Comunitatea de informații a Statelor Unite s-a arătat de părere că în următoarele luni războiul ar putea să devină și mai imprevizibil și să escaladeze. Următoarea fază a agresiunii militare va fi greu de anticipat, în condițiile în care președintele rus Vladimir „Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capabilități militare convenționale ale Rusiei”, declara directoarea americană de informații naționale, Avril Haines, marți, în fața Congresului de la Washington.

„Credem că dihotomia va duce cel puțin la o perioadă în care deciziile se iau mai ad hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare pentru a susține înaintarea, cât și în ceea ce privește conflictul militar cu Ucraina și Occidentul. Iar actualul trend crește probabilitatea ca președintele Putin să recurgă la mijloace mai drastice, inclusiv la impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau la eventuala escaladare a acțiunilor militare pentru a elibera resursele necesare să își atingă obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește, sau dacă e de părere că Rusia pierde în Ucraina”, a explicat Avril Haines.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:17 - Femeilor din Iran li s-a interzis să apară în reclame. După lansarea publicității, în care o fată cu capul acoperit conduce o mașină și mănâncă înghețată
14:07 - Alexandru Rafila, despre distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu: „Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte la medicul de familie să primească prescripţia”
13:50 - Polițiștii de frontieră au avut parte de o „surpriză”. Doi sirieni au fost găsiți ascunşi în podeaua unei mașini la Calafat
13:44 - Ionuț Stroe (PNL), reacție la speculațiile privind o schimbare de miniștri: Nu e cazul unei remanieri. Guvernul are foarte mult de lucru și e o perioadă extrem de sensibilă (VIDEO)
13:42 - Val de spargeri în Sectorul 1. Bucureștenii sunt terorizaţi de hoţii care le sparg maşinile chiar în mijlocul zilei
13:25 - Un român a trecut printr-o experiență neplăcută pentru că nu a avut grijă să citească contractul pe care l-a semnat: Cât l-a costat vacanța în Grecia
13:22 - ANAF a început executarea silită a Dianei Șoșoacă. Lucian Heiuș: Are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic – Inventează duşmani şi lansează scenarii fanteziste
13:17 - S-a aflat! Când va fi difuzat noul sezon „Chefi la cuțite”
13:12 - Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță proteste marți la Ministerul Finanțelor: „Ne-a ajuns până la os”
12:57 - Salvamarii, exasperați de turiștii care le ignoră avertismentele: Să aibă grijă de ei și de copiii lor! Ne-am transformat în babysitter?