Ungaria: Viktor Orban anunță că băncile și multinaționalele vor fi taxate suplimentar pentru profiturile lor „în exces”. Unde vor merge banii

Ungaria: Viktor Orban anunță că băncile și multinaționalele vor fi taxate suplimentar pentru profiturile lor „în exces”. Unde vor merge banii
Sursă foto: Hepta - DPA Images / Leon Neal

Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunțat că, anul acesta și în 2023, marile companii și băncile vor fi taxate suplimentar pentru profiturile lor „în exces”. Banii se vor duce în consolidarea armatei și în plafonarea prețurilor la energie pentru populaţie.

Băncile și multinaționalele, suprataxate în Ungaria

Orban a susținut că băncile, marile lanţuri de supermarketuri, companiile de telecomunicaţii, cele aeriene și cele din sectorul energetic vor trebui să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor „în exces”.

Măsura se va aplica anul acesta și următorul, a precizat premierul într-un mesaj video, potrivit Reuters.

Băncile şi companiile care obţin profituri mari vor contribui, astfel, la consolidarea armatei ungare şi la plafonarea preţurilor la energie pentru populaţie.

Orban a argumentat că războiul prelungit din Ucraina și politica de sancţiuni a UE, care „nu arată nicio îmbunătăţire”, vor avea ca efect „creşteri de preţuri drastice”. Pe lângă asta, dat fiind contextul de securitate, e necesară continuarea investițiilor în Apărare.

Stare de urgență în Ungaria. Orban are puteri sporite

Miniștrii noului guvern de la Budapesta au depus jurămânul și nici bine nu s-a întâmplat acest lucru că premierul Viktor Orban a anunțat instituirea stării de urgență. Acesta a argumentat că, date fiind efectele economice ale războiului din Ucraina, e nevoie de scurtarea procesului de luare a deciziilor.

Starea de urgență îi permite lui Orban să dezactiveze unele legi și să promoveze măsuri de urgență prin decret.

Există, însă, temeri că premierul ungar, care a avut în ultimii ani tot mai multe derapaje iliberale, urmărește să profite de războiul din Ucraina și multiplele crize pentru a-și consolida puterea și, implicit, pentru a șubrezi și mai mult democrația ungară.

Urmăriți B1TV.ro și pe