Viktor Orban va guverna prin decret în timpul stării de urgență. Premierul ungar va avea puteri sporite

Viktor Orban va guverna prin decret în timpul stării de urgență. Premierul ungar va avea puteri sporite
Viktor Orban va guverna prin decret în timpul stării de urgență. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Marton Monus

Premierul Viktor Orban va continua să guverneze prin decret după ce, la miezul nopții, a fost instituită stare de urgență în Ungaria. Acesta a invocat „situația de război” din Ucraina, care produce efecte economice dezastruoase. Guvernul, a spus el, are nevoie de cadrul legal pentru a reacționa mai rapid în acest context, potrivit CNN.

„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică și creșteri drastice de prețuri. Lumea este în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a spus Orban.

Starea de urgență va permite guvernului să „reacționeze rapid”

Starea de urgență, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacționeze rapid și să folosească „toate metodele de care dispune” pentru a proteja Ungaria.

Actuala stare de urgență, care îi permite lui Orban să dezactiveze unele legi și să promoveze măsuri de urgență prin decret, a fost programată să expire la sfârșitul lunii mai. Aceasta fusese introdusă în primăvara anului 2020, la începutul pandemiei de coronavirus.

Orban și partidul său Fidesz au fost realeși în aprilie, în ciuda pozițiilor sale istorice pro-Kremlin și a relației strânse cu Putin. Relația lui Orban cu Kievul s-a deteriorat de-a lungul anilor. El a  împiedicat  încercările țării de a stabili relații mai strânse cu NATO și a intrat în conflict cu guvernele succesive de la Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe