Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi închis temporar sediul operatorilor economici care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID-19

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi închis temporar sediul operatorilor economici care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID-19
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege care prevede închiderea temporară a sediului principal al operatorilor economici care încalcă în mod repetat măsurile menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Nouă lege promulgată de Iohannis. Principalele prevederi

Actul normativ promulgat modifică Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coornavirus.

„Aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare prevăzute la alin. (1) se materializează prin afişarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: ”Acest spaţiu este închis temporar, până la data de ___________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19””, se arată în noua lege.

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, mai prevede legea.

Dacă operatorul economic nu respectă sancţiunea contravenţională complementară, agentul constatator aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Dacă agenții economici nu respectă sancțiunea suspendării temporare a activității, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, ei vor mai primi și sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea suspendată temporar.

Aplicarea sancţiunii complementare e materializată prin aplicarea de sigilii.

Sancţiunile sunt aplicate de ofiţerii de poliţie, subofiţerii şi ofiţerii de jandarmi, precum și de poliţiştii locali.

Mesajul lui Klaus Iohannis privind depășirea pandemiei

Recent, șeful statului a lansat un apel la solidaritate și efort comun pentru gestionarea pandemiei de coronavirus: „Vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, motivați și perseverenți și adresez tuturor românilor un apel la unitate, speranță și curaj în lupta pentru același obiectiv: depășirea pandemiei. Vaccinarea rămâne singura cale eficientă pentru a ne proteja de formele severe de boală. Doar prin vaccinare vom putea pune capăt acestei crize sanitare și ne vom putea recâștiga normalitatea”.

„Nu este niciodată ușor pentru decidenți să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale, chiar dacă acestea urmăresc scopuri legitime, sunt prevăzute de lege, sunt temporare și proporționale”, a mai susținut Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:59 - Noi probleme pentru Grupul Nordis: Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată
17:54 - Alertă cu bombă la Piața Unirii, în zona fântânilor. Traficul este blocat
17:39 - Serghei Lavrov roagă „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea sancțiunilor impuse Rusiei
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția
16:32 - Nicolae Ciucă: Succesele din administrație s-au convertit în încredere în politicienii liberali. Faptul că PNL e zi la guvernare se datorează și realizărilor aleșilor locali ai partidului (VIDEO)
16:22 - Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori