UPDATE // Marcel Ciolacu a mulțumit colegilor atât din PSD, cât și din PNL: „Le mulțumesc și celor care nu m-au votat, este un exercițiu democratic”.
“O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor atât ale dumneavoastră, cât și ale românilor, în următoarea perioadă de 1 an și șase luni.
Sper să îndeplinim împreună cât mai multe reforme și din promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dumneavoastră”.
UPDATE // Guvernul condus de Marcel Ciolacu a trecut joi de votul Parlamentului. În total, 290 de parlamentari au votat „pentru” din 385 de voturi exprimate. De menționat că cele două partide, PSD și PNL aveau nevoie de 234 de voturi, numărul minim necesar pentru a îndeplini majoritatea. Un număr de 95 de parlamentari au votat împotrivă. Abțineri zero.
UPDATE // Ludovic Orban a precizat că parlamantarii Forței Drepte nu votează guvernul Ciolacu: “Nu v-aș vota nici la Dobroiești primar”, a spus acesta.
“Nu pot să votez pe cineva despre care nu știu când și-a luat bacalaureatul, licența, un om care s-a dus să-și facă doctorat la academia SRI și a fost exmatriculat
Nu am cum să votez gonacul lui Hayssam, vâslașul lui Dragnea, nu am cum să votez președintele PSD care ține România pe loc”
La rândul său, Kelemen Hunor a spus că parlamentarii UDMR nu va susține guvernul Ciolacu, însă nu va vota nici împotrivă:
“Dle Ciolacu, aveți grijă de PNL. Aveți grijă să nu se trezească. N-a trecut pericolul să se culce sănătos și să se trezească mort.
Știu că n-ați vrut să vindeți Ardealul. Când v-am întrebat de ce trebuie să renunțăm mi-ați dat un argument care m-a lăsat perplex: Că așa e în politică”
Cătălin Drulă a punctat că Marcel Ciolacu conduce România de un an și jumate împreună cu Iohannis și că astăzi este doar o preluare formală de mandat:
“Trebuia să vină să recunoască faptul că nu a fost în stare să se ţină de promisiunile pe care le-a făcut când a preluat guvernarea
O să îl citez pe Iohannis: Ciolacu nu e o surpriză
Românii vor schimbare, însă Ciolacu este doar o continuare a unei guvernări eşuate. USR nu va vota stagnarea. Schimbarea adevărată va veni la alegeri”
UPDATE // Marcel Ciolacu prezintă programul de guvernare și lista Guvernului. Între timp, Ludovic Orban a împărțit trandafiri roșii parlamentarilor PNL.
Principalele promisiuni ale lui Marcel Ciolacu au vizat eliminarea pensiilor speciale și creșterea salariilor profesorilor. Acesta a precizat că primul pas va fi ca salariul profesorului debutantul să pornească de la salariul mediu brut:
“Suntem cu toții de acord că în 2023 profesorii nu trebuie să-și strige disperarea pe străzi. E evident că statul nu și-a onorat obligațiile timp de 30 de ani. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi soluțiile corecte. După 30 de ani acest guvern e pregătit să facă probleme dascălilor”
Marcel Ciolacu a mai spus că trebuie făcută dreptate pentru totdeauna cu pensiile speciale, “să înțelegem că nu pot fi români normali și români speciali”
„Vă anunț cu toate consecințele – susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru a tăia atunci toate pensiile speciale ca să luăm banii din PNRR. Simt că acestă guvernare trebuie să fie mai ales despre asumare”.
Marcel Ciolacu a mai spus că la sfârșitul mandatului, orice salariat trebuie să câștige cel puțin 500 de euro net.
Ludovic Orban și parlamentari ai Forței Dreptei le-au adus deputatilor și senatorilor PNL trandafiri roșii, simbolul PSD.
UPDATE // Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat timpii repartizați pentru dezbateri:
Diana Șoșoacă, care este senator neafiliat, a cerut să se acorde mai multe minute neafiliaților. Nicolae Ciucă a replicat: „Înțeleg că vreți să vorbiți. Puteți să vorbiți 2 minute”. Ciucă a supus la vot programul anunțat cu 2 minute separat pentru Diana Șoșoacă.
UPDATE // A început ședința plenului reunit al Parlamentului, condusă de Nicolae Ciucă, președintele Senatului.
Marcel Ciolacu a ajuns în sala de plen împreună cu Patriarhul Daniel. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că membrii PSD care nu votează guvernul vor fi excluși din partid. O măsură similară va fi luată și de PNL.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, în şedinţă comună, pentru a vota Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Deși UDMR a anunţat că nu va vota, PSD şi PNL au majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului.
Cele două partide au împreună 275 de parlamentari, deci peste 234, numărul minim necesar pentru a îndeplini majoritatea.
Şedinţa este programată la ora 12.00. Potrivit ordinii de zi a acesteia, premierul desemnat Marcel Ciolacu va prezenta Programul de guvernare şi Lista Guvernului, după care vor urma dezbateri.
La finalul acestora, este programat votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.
Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
Ministerul Culturii – Raluca Turcan
După ce Guvernul primeşte votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Învestirea Guvernului Ciolacu va finaliza aşa-numita rotativă guvernamentală, o procedură realizată în premieră în România, programată încă din noiembrie 2021.
În urma negocierilor pentru formarea noului guvern condus de către Marcel Ciolacu, UDMR a fost lăsat pe dinafară după ce a rămas fără ministerele dorite. În acest context, Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu va vota Guvernul Ciolacu:
„În acest moment, aici, lucrurile, sigur, se opresc, pentru că pur şi simplu nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm de mult. Am arătat, dincolo de seriozitate, dincolo de profesionalism, dincolo de responsabilitate şi flexibilitatea necesară, dar la impuse nu se poate lucra”, anunța marți seară liderul formațiunii maghiare Kelemen Hunor.
Există parlamentari de la ambele partide care au anunțat deja că nu vor vota guvernul. De exemplu, deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, medic şi fost ministru al Sănătăţii, a anunţat miercuri dimineaţă că nu va vota un guvern din care face parte Alexandru Rafila.
Un alt deputat al puterii care a anunțat că nu va vota învestirea guvernului Ciolacu este Dan Vîlceanu. Este posibil ca nici Florin Cîțu să nu voteze pentru Guvernul Ciolacu, acesta fiind un apropiat al lui Vîlceanu, dar și unul dintre principalii critici ai PSD din PNL.