Primarii și șefii de consilii județene primesc 5% în plus la salarii, deși demnitarii trebuiau excluși de la majorare. Cum explică ministrul Dezvoltării și purtătorul de cuvânt al PNL

Primarii și șefii de consilii județene primesc 5% în plus la salarii, deși demnitarii trebuiau excluși de la majorare. Cum explică ministrul Dezvoltării și purtătorul de cuvânt al PNL
Foto: Adrian Ioan Veştea / Facebook

Ordonanța de Urgență cu măsurile fiscal-bugetare de aplicat de la 1 ianuarie 2024 prevede o creștere a salariilor cu 5% pentru primari și președinții de consilii județene. Asta deși decizia inițială fusese ca demnitarii să nu beneficieze de majorarea salarială. PNL-iștii argumentează schimbarea prin nivelul de salarizare în administrația publică locală, precum și prin faptul că primarii sunt „oarecum” asimilați corpului funcționarilor, nu demnitarilor.

Ce spune Stroe (PNL) despre creșterea de salarii pentru primari

„S-au eliminat toţi cei care deţin înalte demnităţi publice, zona vizibilă, care probabil a generat şi indignare sau îngrijorare. Tot ce înseamnă parlamentari, miniştri, secretari de stat sunt eliminaţi din această creştere”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că primarii și șefii de CJ-uri sunt „asimilaţi oarecum Corpului funcţionarului public din România” şi că „în mod evident există o aşteptare, cel puţin din partea lor, în raport cu creşterea veniturilor”.

Stroe a respins apoi teza că primarilor li se măresc salariile pentru că vine un an cu patru rânduri de alegeri, iar aceștia trebuie stimulați să se implice și în restul campniilor, nu doar la cele locale: „Influenţa sau interesul politic n-are legătură cu sistemul de salarizare din administraţia publică. Nicidecum”.

Ce spune ministrul Dezvoltării despre salariile primarilor

La rândul său, Adrian Veștea (PNL), ministrul Dezvoltării, a explicat decizia astfel: „Cred că aţi putea să întrebaţi şi să faceţi comparaţii şi la nivelul primarilor, fără a fi eu părtinitor, am auzit voci din partea primarilor care susţin că au salariul cât o învăţătoare, sincer”.

Potrivit SpotMedia, întrebat cum vede el această comparație, Veștea a răspuns: „Mai mic decât o învăţătoare am spus. Sunt administraţii publice care derulează în decursul unui an bugetar foarte multe proiecte pe fonduri europene. V-am spus generic, am auzit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”