Taxa clawback, cel puțin pentru medicamentele generice, nu mai oferă condițiile ca în România să mai putem atrage medicamentele necesare, a declarat eurodeputatul PNL Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, vineri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Întrebat despre criza medicamentelor generice, liberalul a explicat: „Există un risc foarte mare, în condițiile creșterii costurilor de producție în toată lumea, în toată Uniunea Europeană. Sigur că o parte din medicamentele generice sunt produse în România, o mică parte, cea mai mare parte sunt importate și în mod evident cei care le exportă către România trebuie să găsească aici condiții să facă cât de cât un minim profit”.
„De asta pacienții români, în ultimii ani, s-au văzut nevoiți să se confrunte cu situația în care medicamente esențiale, medicamente care costă puțin, dar care sunt foarte importante ca parte a unui tratament mai complex, chiar ca parte a unui tratament în care găsim și medicamente inovative, pentru că avem nevoie și de inovative, și de medicamentele generice esențiale, lipseau datorită condițiilor speciale din România”, a continuat el.
„Taxa clawback, atunci când a fost introdusă, în anii 2009-2010, într-un moment de criză, a fost gândită în primul rând pentru a avea un control asupra consumului, pentru că dintr-odată, datorită eliminării plafoanelor la farmacii, datorită creșterii listei de medicamente compensate, a explodat consumul și bugetul necesar pentru medicamentele compensate și gratuite. Ulterior, sigur, tot accesul crescut al pacienților la medicamente a fost suportat de industrie”, spune Cristian Bușoi.
„S-a făcut un pas important de a plafona taxa clawback, de a avea un maxim la taxa clawback, și o diferențiere între medicamentele inovative, care în general sunt mai scumpe, și medicamentele generice, care, din motive legate de durata patentului, de costurile de investiție, sunt mai ieftine și mai abordabile”, a adăugat eurodeputatul.
„În acest moment, această taxă, cel puțin pentru medicamentele generice, în opinia mea, nu mai oferă condițiile ca în România să mai putem atrage medicamentele necesare. La unison, și producătorii români, și importatorii spun că trebuie făcut un lucru, fie trebuie diminuată taxa clawback, fie trebuie modificat medicamentul de stabilire a prețului. Altfel, e extrem de dificil să mai putem avea o continuitate în accesul la medicamente pentru pacienții din România”, a mai spus Cristian Bușoi.