Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a vorbit despre criza medicamentelor generice și nivelul ridicat al taxelor, vineri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
„Cred că ar trebui să definim un pic ce înseamnă medicamentul inovativ și ce înseamnă medicamentul generic. Diferența este una de cât investim pentru a produce un astfel de medicament. Pentru un medicament inovativ sunt necesari poate șapte ani, poate 10 ani de cercetare, investiții majore, de sute de milioane, poate un miliard, iar pentru un medicament generic vorbim de investiții de doi-trei ani, în 5, poate 20 de milioane de euro”, a explicat Daniel Bran.
„De aici vine și prețul redus al medicamentelor generice, pentru că în partea a doua, în partea de producție și de reglementare a producției, situația este similară, în sensul în care orice medicament care este comercializat în România are o autorizație de punere pe piață, care reglementează foarte clar de unde sunt luate substanțele, unde sunt produse medicamentele, iar ulterior fiecare batch este luat, mostre din această șarjă, și văzut dacă corespunde cu toate indicațiile pe care le avem în autorizație. Acest proces este valabil și identic atât pentru inovative, cât și pentru generice”, a continuat el.
Vicepreședintele APMGR spune că, „practic, diferența de preț dintre inovative și generice vine din perioada necesară cercetării și aducerii pe piață a acelui produs”.
Întrebat de ce sunt medicamentele generice în pericol să dispară treptat de pe piață, Daniel Bran a adăugat: „Medicamentele generice dispar de șase ani, dacă vreți. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului există o secțiune cu notificări discontinuitate și vedem o listă lungă de medicamente care din 2016 dispar. Până acum aveam și există în continuare un preț plafonat, prețul minim european, pentru toate medicamentele generice, la care se adaugă o taxă clawback nesustenabilă, deci noi practic avem prețul minim european, minus teoretic 20%, dar de fapt este 28%”.
„Ele dispăreau oricum. Aveam un proces în care medicamentele plecau încet, plecau de pe listă și pacienții începeau să nu mai poată să le găsească și să își urmeze tratamentul. Acum, la aceste prețuri fixe, s-au adăugat costurile ridicate cu utilitățile, gaz, curent, costuri care sunt în toată Europa, în toată lumea, costurile cu transportul – 80% din materia primă pentru medicamente este fabricată în India și China. Un container, până acum șase luni, 12 luni, costa 4.000 de euro, acum este 10.000 – 12.000 de euro să îl aduci. Pe de altă parte, materia primă este plătită în dolari. Dolarul a crescut”, a mai spus Daniel Bran.
„Toate aceste costuri fac ca la un moment dat costul medicamentului la fabrică la poartă să fie mai mare decât prețul pe care îl poate obține producătorul în România. În mod firesc, nu mai poate fi susținut”, a explicat vicepreședintele APMGR.