BOMBĂ! Noua lege a PENSIEI aruncă în aer România: Toată lumea e afectată, pensionarii vor primi MAI PUŢINI BANI…

BOMBĂ! Noua lege a PENSIEI aruncă în aer România: Toată lumea e afectată, pensionarii vor primi MAI PUŢINI BANI...

Nelinişte printre pensionarii români, bulversaţi de schimbările repetate ale valorii punctului de pensie.
După transferul contribuţiilor sociale către angajaţi, piaţa muncii va fi suporta un nou şoc, odată cu reforma pensiilor, la care se lucrează de mai bine de un an.

Proiectul noii legi a pensiilor, ţinut la mare secret de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, nu va aduce echitate în sistem, ci doar va pune mai multă presiune pe contributori. Specialiştii lucrează la mai multe scenarii care nu sună deloc bine pentru viitorii pensionari, scrie romanialibera.ro.
Deşi Guvernul, prin OUG 79, a pus integral în sarcina angajaţilor plata contribuţiilor sociale la pensii şi sănătate, sumele strânse nu sunt de ajuns, deficitul bugetar nefiind acoperit.
Astfel, odată cu noua lege, se va impune „o nouă măsură” menită să acopere total deficitul bugetului public de pensii, după cum a anunţat ministrul Muncii. Olguţa Vasilescu a precizat că prin transferul contribuţiilor s-a acoperit deja 56,4% din acest deficit.
Prin urmare, e nevoie de aproape aceeaşi sumă ca să poată fi acoperită integral gaura de la pensii.

“În primul trimestru din 2016 vorbeam de un deficit la bugetul de pensii de 912 milioane de euro, iar acum, în primul trimestru din 2018, vorbim de un deficit la bugetul de pensii de 397,5 milioane de euro. Deci, din start, este o reducere cu 56,4%. Se colectează mai bine. (…) Şi încă o măsură pe care o să o vedeţi şi care va apărea în Legea pensiilor. Am estimat că vom reduce total deficitul la fondul de pensii”, a spus ministrul Muncii, la RTV.

“Într-adevăr, subvenţiile transferate de bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) s-au redus la jumătate în aprilie 2018 faţă de aprilie 2017 (de la 4,721 miliarde lei la 2,373 miliarde lei), dar BASS nu mai plăteşte CASS pentru pensionari. Conform OUG 79, în 2017 se colectau de la pensionari şi de la BASS pentru pensionari 1,333 miliarde lei lei, iar în 2018 se mai colectează doar de la pensionari 14,672 milioane de lei. Rezultă un deficit creat Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de 1,318 miliarde de lei. Totodată, pentru a acoperi creşterea bazei de aplicare a CAS, prin OUG 79 s-a redus impozitul pe salarii. În 2017 se colectau 7,956 miliarde lei. În 2018, se mai colectează 6,552 miliarde lei, rezultând un deficit de 1,403 miliarde lei. Cumulat, FNUASS şi bugetul de stat au pierdut resurse în valoare de 2,722 miliarde lei”, a explicat Dumitru Costin, liderul BNS, organizaţie aflată în conflict deschis cu Guvernul după OUG 79. Rezultă, astfel, că gaura de la pensii nu a fost acoperită, ci doar transferată pe alte bugete.

O mare surpriză în noua lege ar putea fi schimbarea modului de calcul al punctului de pensie. Astfel, pe viitor, punctul de pensie ar putea fi raportat la salariul minim pe economie, nu la cel mediu, ca în prezent. „O astfel de măsură ar da o nouă lovitură principiului contributivităţii. Ar fi o schimbare majoră, al cărei impact va trebui analizat foarte atent pe fiecare sector de activitate”, potrivit unor surse avizate.

O altă variantă luată în calcul este introducerea unui plafon minim de contribuţie la Pilonul I. Astfel, toţi cei care nu au cotizat minimum 15 ani la sistemul public de pensii ar putea fi scoşi în afara acestuia şi trecuţi în grija autorităţilor locale, ca şi asistaţii social, urmând să primească o indemnizaţie ceva mai mare decât ajutorul minim.

Totodată, vârsta de pensionare va creşte la 65 de ani la femei şi 67 de ani la bărbaţi. Stagiul complet de cotizare la fondul de pensii va fi de 35 de ani. De asemenea, va fi extinsă obligativitatea plăţii contribuţiilor sociale asupra altor categorii, precum zilierii, care în acest moment nu achită nimic.

„Problema de fond este aceea că ajutorul de şomaj ar trebui să fie mai mare decât coşul minim, care, la rândul lui, ar trebui să fie egal cu ajutorul social. De exemplu, dacă coşul minim este 100, ajutorul de şomaj ar trebui să fie cu 75% mai mare. Concluzionând, salariul minim în România ar trebui să fie de cel puţin două ori cât coşul minim, care în prezent este de 1.644 lei lunar. De aici ar trebui să plece calculul pensiilor Or, în prezent, salariul minim brut este 1.900 lei, iar dacă scădem taxele, rămân doar 1.350 lei net”, afirmă specialiştii.

Deşi Guvernul va pune presiune maximă asupra angajaţilor pentru a le lua şi ultimul ban din cont, ţinta prevăzută în celebrul program de guvernare pentru 2020 nu se poate realiza. „Pentru a se plăti pensiile calculate în funcţie de un punct în valoare de 1.775 lei este nevoie ca bugetul de pensii să dispună de dublul sumei din prezent. Aşa ceva este imposibil în doi ani”, mai spun specialiştii. Acestea consideră că celelalte creşteri etapizate ale punctului de pensie vor fi, probabil, atinse.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că noua lege nu va viza decât pensiile din Pilonul I, întrucât cele speciale se plătesc din alte bugete. Aşadar, cei care primesc pensii speciale de zeci de mii de lei lunar vor rămâne cu toţi banii în cont (ba chiar vor primi majorări la fiecare indexare a salariilor în plată ale omologilor lor), în timp ce angajaţii de rând vor fi obligaţi să cotizeze cu sume din ce în ce mai mari pentru o pensie pe care habar nu au dacă o vor primi peste 20 sau 30 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”