Fiecare participant la turneul mondial Disney VIP va produce 6,2 tone de carbon. Și sunt 75 de oameni

Fiecare participant la turneul mondial Disney VIP va produce 6,2 tone de carbon. Și sunt 75 de oameni
Imagini din perioada pre-pandemică din Disneylandul din Shanghai / Foto via Pixabay

Bogații care vor cumpăra bilete care costă 110.000 de dolari pentru aventura Disney, vor produce de 20 de ori mai multă poluare decât oamenii săraci într-un an întreg, arată The Guardian.

Distracția celor 75 de participanți ne va costa pe toți 462 de tone de dioxid de carbon

Disney comercializează un pachet turistic exclusiv cu 110.000 de dolari pe bilet, care vine cu un preț al emisiilor de carbon de 6,2 tone de emisii pentru fiecare oaspete – de 20 de ori mai mult decât contabilizează o persoană dintr-o țară cu venituri mici într-un an întreg.

„Aventura de 24 de zile”, limitată la 75 de persoane, cuprinde 12 stațiuni Disney din șase țări de pe trei continente. Clienții vor călători cu un Boeing 757 „configurat pentru VIP”, însoțiți de personalul Disney „care [le va] oferi povești amuzante”.

Pasagerii se vor îmbarca din Los Angeles, California, pe 9 iulie 2023. De acolo vor zbura spre San Francisco, apoi spre Tokyo via Anchorage, apoi spre Shanghai și Hong Kong, apoi Agra în India, Cairo, Paris, după care vor termina în Orlando, Florida. Turneul este deja complet rezervat.

O analiză efectuată de grupul de transport nepoluant Transport & Environment (T&E) a constatat că combustibilul ars pentru a alimenta avionul pe parcursul celor 31.500 km ar emite în total 462 de tone de dioxid de carbon – sau 6,2 tone pentru fiecare oaspete plătitor.

Ca să nu distrugem planeta de tot, fiecare persoană de pe Pământ ar trebui să emită în medie doar 2,3 tone de CO2 pe an până în 2030

În 2019, media anuală a emisiilor de CO2 pe cap de locuitor într-o țară cu venituri mici a fost de 0,3 tone, potrivit datelor colectate de Banca Mondială. La nivel global, amprenta medie anuală de carbon a fost de 4,5 tone pe cap de locuitor.

Imagine de la un protest din București. Oamenii au cerut măsuri pentru protejarea mediului și a calității aerului. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru ca lumea să atingă obiectivul de a rămâne în limita a 1,5C de încălzire globală, fiecare persoană de pe Pământ ar trebui să emită în medie doar 2,3 tone de CO2 pe an până în 2030.

Jo Dardenne, director de aviație la T&E, a declarat: „Acest turneu Disney demonstrează încă o dată că nu există un mod de transport mai nedrept decât transportul aerian.

Doar câțiva privilegiați au ocazia să zboare cu avionul, aruncând în aer amprenta anuală de carbon cu o singură astfel de vacanță. Și, deși prețul poate părea exorbitant, nici măcar nu reflectă în mod adecvat costul real al poluării.”

Bogații lumii poluează, săracii plătesc

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice au subliniat că turneul, care costă 109.995 de dolari biletul, evidențiază cercetările care arată cum, la nivel global, persoanele mai bogate sunt responsabile în mod disproporționat de cele mai mari emisii de carbon.

Un studiu a constatat că, în 2018, nordul global a fost responsabil pentru 92% din emisiile în exces, în timp ce țările din sud au reprezentat doar 8%.

Un al treilea studiu arată că decalajul continuă să se adâncească, cele mai bogate 10% dintre gospodăriile de la nivel global fiind responsabile pentru aproape jumătate din emisii în 2015, față de 34% cu cinci ani mai devreme. Cea mai săracă jumătate a populației mondiale a fost responsabilă pentru 15% din emisiile de CO2.

Cercetări recente efectuate de Oxfam au arătat că amprenta de carbon a celor mai bogați 1% din lume va fi, până în 2030, de 30 de ori mai mare decât nivelul compatibil cu menținerea încălzirii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale.

Urmăriți B1TV.ro și pe