INFP: Cutremur în România, în dimineața de sâmbătă

INFP: Cutremur în România, în dimineața de sâmbătă

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a avut loc sâmbătă dimineața, 8 ianuarie, la ora 01:02, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, la o distanță de 67 de kilometri de Brașov, 80 de kilometri de Ploiești, 113 kilometri de Bacău, 124 de kilometri de Brăila, 124 de kilometri de Galați, 132 de kilometri de București, 150 de kilometri de Pitești, 181 de kilometri de Sibiu, 195 de kilometri de Iași și 197 de kilometri de Ruse (Bulgaria).

De ce sunt cutremure în Vrancea

Seismicitatea zonei Vrancea este binecunoscută. Originea cutremurelor vrâncene este legată de zona de convergenţă între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană. Practic, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaţilor se generează tensiuni.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, arată un studiu al INFP.

În Vrancea, seismele se pot produce la adâncimi de peste 100 de kilometri și pot atinge până la 7,7 grade Richter.

Tags: