La noapte vine Moș Nicolae. Care este povestea unuia dintre cele mai iubite personaje ale lunii decembrie

La noapte vine Moș Nicolae. Care este povestea unuia dintre cele mai iubite personaje ale lunii decembrie
sursă foto: Unsplash

Se știe deja despre Moș Nicolae că aduce cadouri copiilor în ghete, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, însă de unde a pornit cu adevărat tradița darurilor?

Legenda lui Moș Nicolae

Îndrăgitul Moș este un personaj legendar, asemenea lui Moș Crăciun, considerat un erou de către copiii din întreaga lume, care poartă costum roșu și oferă cadouri în ajunul zilei de Sfântul Nicolae.

Cine a fost moș Nicolae și care este legenda personajului Ierarhul Nicolae este denumit ocrotitorul copiilor și este celebrat în zilele noastre pe data de 6 decembrie, data morții sale, în anul 352.

Tradiția zilei își are originea în povestea personajului legendar și mitic, care a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoana cu credință nețărmurită în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea.

Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiți, dar și miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”.

Nicolae a crescut într-o familie credincioasă și, încă de la o vârstă fragedă, a studiat Sfânta Scriptură și s-a arătat iubitor față de toate persoanele nevoiașe pe care le întâlnea. I s-a încredințat lui Dumnezeu și a plecat către o mănăstire, pentru a se călugări, însă altul i-a fost drumul mai târziu.

Când a rămas fără părinți, și a primit moștenire averea familiei, Sfântul Nicolae nu a păstrat-o pentru el, ci a ajutat toate persoanele nevoiașe pe care le-a întâlnit.

În tradițiile românești, Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici.

Sfântul a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovaţi care urmau a fi omorâţi a două zi.

Deşi a fost cunoscut şi iubit încă din timpul vieţii sale, săvârşind nenumărate minuni, Sfântul Nicolae începe să fie cinstit din secolul al VI-lea, la peste două sute de ani de la adormirea lui.

Ce cadouri aduce Moș Nicolae

Majoritatea copiilor din lume știu că, în luna decembrie, Moș Nicolae trece pe la casele lor și le lasă daruri în ghetuțe.

De numele lui sunt strâns legate mai multe legende, iar una dintre ele este aceea că a ajutat o familie de trei fete sărmane, care nu se puteau mărita, pentru că nu avea zestre.

Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, și speranța că le mai poate oferi un cadou atunci când vor dori să se căsătorească. Pentu a le salva de sărăcie, Ierarhul Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei, astfel încât fiecare fiică să ducă o viață mai bună, să aibă o zestre și să se poată căsători.

Potrivit legendei, săculeții cu bani au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete, iar de aici a început obiceiul de a pune daruri în ghete în ajunul zilei de Moș Nicolae.

Nuielușa în ghete, un obicei cunoscut de Moș Nicolae Tot o tradiție cunoscută de Moș Nicolae, des auzită în legendele despre viața personajului, este și că, în noaptea de 5 spre 6 decembire, copiii pot primi o nuielușă dacă nu au fost ascultători în timpul anului.

Această legendă a pornit de la faptul că, Sfântul Nicolae, a fost investit cu rolul de ocrotitor al familiei, care intervenea, atunci când era nevoie, în educația copiilor.

Așa se face că, dacă cei mici nu ascultau, ei puteau primi o nuielușă. Însă, nuielușa trebuia să fie de măr și, imediat după sărbătoarea de Sfântul Nicolae, trebuia pusă în apă. Se spune că, dacă crenguța de măr înflorea până la Crăciun, atunci Sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a primit-o.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:55 - 26 de milioane de euro, bani cheltuiți în anul 2024, de Guvern, pe petreceri și mașini de protocol. Oana Țoiu (USR): Dincolo de suma colosală, lipsesc și detaliile cheltuirii acestor sume (VIDEO)
21:49 - Alegeri prezidențiale 2025. Victor Ponta crede că este mai bun decât Crin Antonescu
21:48 - Criza de medicamente din farmacii continuă. Lipsa tratamentelor le poate pune viața în pericol bolnavilor
21:41 - Lasconi a explicat de ce consideră că ea ar trebui să fie candidatul Dreptei la prezidențiale și anunță că va avea miercuri o întâlnire cu Nicușor Dan: Nu sunt convinsă că îi înțeleg candidatura, de-aia vreau să vorbim
21:16 - Localnicii mai multor sate din țară, afectați de Ordonanța „trenuleț”. Muncitorii au abandonat lucrările pentru că nu au mai fost plătiți
21:13 - Călin Georgescu și-a dezvăluit planul de rezervă. Ce va face dacă nu va fi lăsat să candideze la alegerile prezidențiale (VIDEO)
21:07 - Planul lui Călin Georgescu demontat de politologul Cristian Preda. De ce nu poate ajunge premierul României (VIDEO)
21:01 - PSD și PNL și-au pus viceprimari în Capitală cu voturile AUR. Vlad Voiculescu: „Simion este un pion al sistemului și nimic mai mult. Contrar a ce cred votanții săi sau chiar membri ai AUR”
20:48 - Călin Georgescu nu crede în medicină: „Cum poate să știe un doctor mai bine ca mine ce am eu? Medicina a fost inventată special pentru frică!” (VIDEO)
20:45 - Un trend de pe TikTok a făcut profesorii să plângă de fericire. Elevii le-au pregătit surprize dulci