Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaților

Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaților
Sursa: Pixabay

Proiectul legii offshore a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, înregistrându-se 248 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”.

Proiectul de lege are ca obiect implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere.

Legea Offshore, adoptată de Camera Deputaților

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.

„Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime, inclusiv filialele acestora şi/ sau titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare.

Impozitul asupra veniturilor suplimentare se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie extrase din perimetrele petroliere offshore şi/ sau perimetrele petroliere onshore de adâncime, aşa cum acestea sunt determinate potrivit anexei nr. 2, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream”, se arată în proiect.

Virgil Popescu, despre importanța Legii offshore

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri în exclusivitate pentru B1 TV că Legea Offshore va permite scăderea semnificativă a dependenței energetice a României de gazul rusesc.

„Cred că noi facem bine ceea ce facem. Atunci când trompetele rusești se agită înseamnă că mergem spre direcția bună. România merge spre independența energetică. Să vedem partea plină a paharului. Există deja o majoritate Parlamentară mai bună decât majoritatea care a votat ieri raportul favorabil în comisii la legea offshore. Ne îndreptăm spre un vot final cu o largă majoritate”.

Ministrul a mai precizat că primele molecule de gaze din Marea Neagră ar urma să intre în sistemul național de transport de la jumătatea anului:

„Cei de la Black Sea Oil & Gas ne-au anunțat că în a  doua jumătate a acestui an vor începe să intre primele molecule de gaz în sistemul național de transport din Marea Neagră. Total producție estimată anual este de 1 miliard de metri cubi din acel perimetru. Dacă este jumătate de an, în jur de 500 de milioane. Cert este că în această iarnă vom avea primele gaze din Marea Neagră și reducem dependența de gaz rusesc cu gaz românesc”.

Urmăriți B1TV.ro și pe