Principalele reguli privind predarea online: Elevii care nu participă la cursuri primesc absențe / Profesorii pot pune note și face evaluări fără să ceară acordul părinților

Principalele reguli privind predarea online: Elevii care nu participă la cursuri primesc absențe / Profesorii pot pune note și face evaluări fără să ceară acordul părinților
sursa foto: pixabay

Scenariul roșu aplicat în contextul pandemiei de coronavirus prevede suspendarea cursurilor în clase și desfășurarea lor online, măsură care a intrat deja în vigoare în București și în alte zece orașe din România. Asta după ce a fost depășit pragul epidemiologic de 3 cazuri la mia de locuitori rata de răspândire a noului coronavirus.

Reguli pentru predarea online

Una dintre principalele probleme invocată încă din timpul stării de urgență a fost reprezentată de unii profesori care au refuzat să predea online. În acest sens, potrivit edupedu.ro, inspectorul școlar general adjunct al ISMB a anunțat luni că doar munca prestată poate fi remunerată. și că există la nivelul fiecărei unități de învățământ posibilitatea de a organiza comisii de disciplină pentru acele cadre didactice care refuză predarea online.

Principalele prevederi legate de școala online sunt următoarele: Profesorii pun note fără să mai ceară acordul părinților, este interzisă înregistrarea cursurilor predate online, elevii primesc absențe, dacă nu participă la orele online, iar părinții pot participa la ore cu elevii minori, acestea sunt câteva din regulile pentru școala online, publicate în Monitorul Oficial.

Cei care pot participala cursuri online sunt profesorii, elevii, dar și părinții lor, dacă elevii sunt minori.

“Prin participant la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului se înțelege: cadrul didactic, preșcolarul, elevul, părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal al elevului minorsau un membru al familiei în grija/supravegherea căruia este încredințat elevul minor”, se arată în document.

Participanții la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului au următoarele obligații:

răspund pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice alte materiale prelucrate prin utilizarea aplicației/platformei educaționale informatice;

de a utiliza aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;

de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucrării acestor date.

Spre deosebire de “instrucțiunea” din primăvară, profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul cuiva.

“În cadrul activităților de predare-învățare-evaluare prin intermediul tehnologiei și al internetului, progresul educațional al elevilor poate fi evaluat de cadrele didactice, prin acordarea de note/calificative, în conformitate cu legislația în vigoare, utilizând instrumente specifice de evaluare”, se arată în document.

Atribuțiile cadrelor didactice

În ceea ce privește cadrele didactice, ca și părinții au următoarele atribuții:

proiectează și realizează activitățile didactice din perspectiva principiilor curriculare și a celor privind învățarea prin intermediul tehnologiei și al internetului;

elaborează, adaptează, selectează resurse educaționale deschise, sesiuni de învățare pe platforme educaționale, aplicații, precum și alte categorii de resurse care pot fi utilizate;

proiectează activitățile-suport pentru învățarea prin intermediul tehnologiei și al internetului;

elaborează instrumente de evaluare aplicabile prin intermediul tehnologiei și al internetului, pentru înregistrarea progresului preșcolarilor/elevilor;

stabilesc împreună cu celelalte cadre didactice un program optim pentru predare-învățare-evaluare astfel încât să se respecte curba de efort a elevilor și să se evite supraîncărcarea acestora cu sarcini de lucru.