Raed Arafat, precizări cu privire la o posibilă carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei (VIDEO)

Raed Arafat, precizări cu privire la o posibilă carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei (VIDEO)
Captură Video - Guvernul României / Facebook

Șeful DSU susține că România nu va mai ajunge la carantină națională, în contextul valului patru al pandemiei li răspândirii variantei Delta pe teritoriul țării. Raed Arafat spune că acum există alte mecanisme și măsuri, dar și cinci milioane de persoane vaccinate.

Întrebat dacă în valul patru al pandemiei România ar putea ajunge într-o nouă carantină națională, Raed Arafat a explicat:

Nu, pentru că avem alte mecanisme acum şi să nu uităm, chiar dacă nu s-au vaccinat atâţia cât ne-am dorit, totuşi sunt deja cinci milioane de persoane vaccinate, pe lângă cele trecute prin boală.

Deci nu văd revenire la măsuri radicale sau la carantinare, pe care România oricum nu prea le-a aplicat decât într-o perioadă scurtă la început şi nu văd astfel de revenire la astfel de măsuri, cel puţin din ce vedem la acest moment, nici nu văd justificare pentru ele”, a explicat secretarul de stat, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Guvernul României a prelungit starea de alertă, pentru încă 30 de zile

Starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile, prin decizia de joi, 5 august, a Guvernului. Premierul Florin Cîțu a semnat decizia după-amiază și a oferit câteva precizări.

Măsura a fost luată după o ședință de lucru cu CNSU, la Palatul Victoria, a transmis premierul Florin Cîțu.

„În ședința de guvern de astăzi am decis prelungirea stării de alertă. Nu se modifică nimic, lucrurile rămân așa cum au fost prezentate până acum”, a declarat Florin Cîțu.

Noile relaxări, valabile de la 1 august

Măsurile vizează organizarea de evenimente culturale, artistice și de divertisment, desfășurarea evenimentelor private, precum nunțile și botezurile, organizarea mitingurilor și demonstrațiilor precum și desfășurarea competițiilor sportive.

Premierul a aprobat propunerile CNSU comunicate marți, 27 iulie.

Mai exact, în localitățile cu o rată de incidență mai mică de 2 cazuri la 1000 de locuitori vor fi permise:

  • activități culturale, artistice și de divertisment în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane
  • evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană
  • competiții sportive în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane
  • organizarea de mitinguri şi demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane
  • desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00

Toți participanții la activitățile de mai sus vor trebui să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-COV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe