Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să micșorăm ponderea notelor, să ne concentrăm pe calitate, pe competențele care sunt utile copiilor în viața activă (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea să micșorăm ponderea notelor, să ne concentrăm pe calitate, pe competențele care sunt utile copiilor în viața activă (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, consideră că notele și-au pierdut foarte mult din relevanță, prin urmare ponderea lor ar trebui redusă. Ministrul a deplâns faptul că s-a ajuns la o adevărată vânătoare de note și a subliniat că ar trebui pus un accent mai mare pe competențe.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu pe B1 TV.

Cîmpeanu, despre note și competențele dobândite în școală

„Învățământul să fie cu adevărat centrat pe elev, iar evaluarea să se facă la nivel de competențe, și nu de cunoștințe.

Cunoștințele sunt doar o parte din ce e definit la nivel de competență. Pe lângă cunoștințe, avem nevoie de abilități și de atitudini. Ele se evaluează mult mai greu, mai dificil într-un sistem numeric, celebrele note.

Și atunci aș vrea să micșorăm această pondere a notelor din procesul de pregătire, să ne concentrăm pe calitate, proces, competențele care sunt utile copiilor în viața activă.
Nu înlocuim notele, dar micșorăm ponderea pe care ele o au.

Am ajuns să dă note copiilor de 5 ani. Am ajuns să notăm orice cu orice…”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Cîmpeanu: Nu nota trebuie să fie un obiectiv, ci competența

„De asta am introdus acum deja evaluările standardizate, care nu se finalizează cu note, nu generează ierarhizări sau clasificări. Sunt rapoarte narative, desriptice, care sunt puse la dispoziția profesorului, care-și poate construi un plan de învățare individualizat, care sunt puse la dispoziția părinților, așa încât ei să poată avea un raport descriptiv, nu o notă care a devenit tot mai irelevantă, care a devenit un obiectiv… goana după note…

E un obiectiv pentru mulți copii, care n-au o vină prea mare. Mai degrabă au vină părinții care-și obligă copiii neapărat toți să aibă 9 și 10. Nu se poate așa ceva, nu toți copiii sunt de 9 sau 10.

Nota nu trebuie să fie un obiectiv, ci competența”, a mai spus Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”