STUDIU: România, pe antepenultimul loc în UE la îmbunătățirea performanțelor digitale

STUDIU: România, pe antepenultimul loc în UE la îmbunătățirea performanțelor digitale

Potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică, anul trecut, toate statele membre UE și-au îmbunătățit performanțele digitale.

Țări precum Finlanda, Suedia, Danemarca și Olanda au obținut cele mai mari calificative în„Indicele economiei și societății digitale” (Digital Economy and Society Index – DESI).La acest capitol, România se clasează pe antepenultimul loc, înaintea Bulgariei, notează G4Media.

România, pe antepenultimul loc în UE la digitalizare

Indicele economiei și societății digitale arată progresele pe care statele membre ale Uniunii Europene le realizează în direcţia unei economii şi a unei societăţi digitale.

„DESI” este calculat anual, analizând performanțele din cinci mari domenii: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale şi servicii publice digitale. Studiul a vizat persoane cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani.

În privințaconectivității, în 2019 procentul a crescut până la 65,7%, de la 54,4% cât indica în 2014.

La capitalul uman, anul trecut, 31% dintre utilizatorii de internet aveau abilități digitale generale de bază, în timp ce doar 10,3% prezentau abilități superioare. Cu toate acestea, procentele indică unprogres semnificativ în privința utilizării serviciilor de internet.

Pentru subbiecții studiului, careau utilizat internetul în ultimele 3 luni, s-a observat că 81,7% din utilizatori s-au conectat la reţelele de socializare, 54,9% au citit online sau au descărcat ziare sau reviste, 66,9% au efectuat apeluri vocale sau video pe internet și, nu în ultimul rând, 58,5% au transmis sau primit e-mail-uri.

În ceea ce priveștetranzacţiile online, procentul a ajuns la 29,4%, la fel în creștere. Și numărul celor care comandă și cumpără bunuri și servicii online a crescut de la 7,7% la 11,3%.

În cazul întreprinderilor din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă, integrarea tehnologiei digitale, 23,5% au utilizat un pachet software pentru planificarea resurselor companiei, iar 33,2% dintre companii au utilizat rețelele de socializare, în 2019, potrivit sursei citate.

150 de milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor din România

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Programul Naţional de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii va beneficia de fonduri în valoare de 150 de milioane de euro.

Implementarea Programului de digitalizare dedicat IMM-urilor a fost adoptată în contextul în care studiile Băncii Europene de Investiţii, companiile extrem de digitalizate au făcut faţă mult mai uşor crizei cauzate de pandemia COVID-19. Şi din acest motiv, este esenţială accelerarea digitalizării economiei.

Bugetul alocat este de 150 milioane euro, din care 127,5 milioane euro fonduri europene. Activităţile finanţate vor viza dezvoltarea de produse inovative în domeniul TIC, precum şi digitalizarea IMM-urilor din alte industrii”, se arată în comunicat.

În cadrul şedinţei de Guvern de vineri, 14 august, a fost prezentat stadiul evaluării proiectelor depuse în cadrul apelului „Consolidarea capacităţii de gestionare acrizei sanitare COVID-19”, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare, anunțându-se o majorare a limitei de supracontractare la 700 de milioane de euro.

În momentul lansării apelului, bugetul alocat a fost de 350 milioane euro, iar limita de supracontractare a fost stabilită la 400 milioane euro. Decizia de creştere a fondurilor ce pot fi contractate în cadrul apelului este justificată de valoarea proiectelor depuse pentru a fi finanţate”, declară Ministerul Fondurilor Europene.

Tags: