Cântărețul care a făcut-o pe Elena Ceaușescu să plângă: „Mi-a fost tare frică”

Cântărețul care a făcut-o pe Elena Ceaușescu să plângă: „Mi-a fost tare frică
Elena Ceaușescu

Elena Ceaușescu era mâna de fier a cuplului care a condus România timp de zeci de ani, în perioada comunistă. Deși pare greu de crezut, pentru că a fost descrisă de apropiați drept foarte autoritară, soția lui Nicolae Ceaușescu avea propriile momente de vulnerabilitate.

Un episod emoționant surprins de persoanele din anturajul Elenei a avut loc în anul 1978, de ziua liderului formal al Republicii Socialiste România. Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda a făcut-o pe Elena Ceaușescu să suspine, în timp ce a cântat „A venit aseară mama”.

„Am fost invitat la ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu, când a împlinit 60 de ani, a fost un eveniment la Romexpo. M-am dus îmbrăcat nu în costum de muzică populară, ci în frac, așa era eticheta. Elena Ceaușescu m-a pus atunci să cânt romanța ‘A venit aseară mama’, cu versuri emoționante:

‘A venit aseară mama, din sătucu-i de departe,/ Ca să-și vadă pe feciorul, astăzi domn cu multă carte/, A bătut sfios la ușă, grabnic i-am ieșit în prag/, Mi s-a umezit privirea, de iubire și de drag!’.

A avut o răbdare de fier, a ascultat toate cele 16 strofe și plângea. Și-a certat și fiul preferat, pe Nicușor, pe motiv că acesta a vrut să întrerupă momentul artistic, care i s-a părut cam trist. I-a zis: ‘Taci, Nicule!’. Mi-a fost tare frică. Dacă greșeam vreun vers, riscam ca Elena Ceaușescu să mă scoată din toate spectacolele, să nu mai apar nici la televizor. Așa se întâmpla pe atunci cu toți marii artiști”, a povestit Gheorghe Turda, pentru Impact.ro.

Gheorghe Turda a dat gata și președinții SUA

Acum în vârstă de 73 de ani, Gheorghe Turda i-a mai cântat și liderului comunist care l-a precedat pe Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej. La acea vreme, cântărețul de muzică populară era pionier.

„Prima oară i-am cântat lui Gheorghe Gheorghiu Dej, eram pionier p-atunci. Știu că am interpretat refrenul ‘Vine, vine primăvara/, Se așterne-n toata țară/, Floricele pe câmpii/, Hai, să le-adunăm, copii’, iar lui Ion Iliescu i-am cântat piesa ‘După pui de moroșan’: ‘D’ apoi, după pui de moroșan/, Să nu dai cu bolovan/, Că dacă-l vei nimeri/, Vai de capul tău a fi!’, este refrenul melodiei. Ion Iliescu iubea plaiurile mele natale, mama lui se născuse în Maramureș. Iar lui Traian Băsescu îi plăceau cântecele de voie-bună”, a mai dezvăluit Turda.

Artistul român a fost mereu aproape de președinții României. Pe vremea comunismului era unul dintre cei foarte bine văzuți de către dictator. De-a lungul timpului, a fost și în SUA, de 42 de ori, cu delegații oficiale. Prima oară a pășit în America în 1976. El le-a cântat și președinților Richard Nixon, Gerald Ford, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama.