Fișa biografică a lui Nicu Covaci. Liderul trupei Phoneix a murit la vârsta de 77 de ani

Fișa biografică a lui Nicu Covaci. Liderul trupei Phoneix a murit la vârsta de 77 de ani
Foto: Phoenix Transsylvania / Facebook

Liderul trupei Phoneix, Nicu Covaci, a murit vineri seara, 2 august.

„De azi ne-aşteaptă, Dincolo, Cel Ce Ne-a Dat Nume. Prin TOT ce ne-a lăsat Moştenire,Nicu Covaci este, de azi, Pururi, NEMURITOR”, au scris membrii trupei pe pagina de Facebook Phoenix Transsylvania.

Fișa biografică a liderului trupei Phoneix, Nicu Covaci

Nicu Covaci s-a născut la 19 aprilie 1947, la Timișoara. A fost compozitor, chitarist, pictori și grafician, iar în copilărie a studia pianul, acordeonul și limbile străine. El a învățat să cânte la muzicuță și a luat lecții de chitară. A studiat la Liceul de arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara.

Nicu Covaci a creat la începutul anilor 60, alături de un coleg de școală, Kamocsa Camo Bela, o formație de chitariști pe care a numit-o „Sfinții”. În 1964, numele formației s-a schimbat în „Phoneix”, scrie Agerpres.

Primul mare succes al trupei Phoneix a avut loc după concertul din București, în 1965, când trupa fost invitată să înregistreze în studioul radioului național, când au tras piesele „Știu că mă iubești și tu”, „Dunăre, Dunăre”, și „Bun e vinul ghiurghiuliu”.

În decembrie 1967, trupa Phoneix a efectuat primul turneu de amploare, în mai multe orașe bănățăne, care a fost încheiat cu două concerte la Timișoara.

În 1968, trupa Phoneix a câștigat „Marele Premiu”.

În 1969 a apărut al doilea disc EP, „Floarea stâncilor”, cu patru compoziții proprii. În aceeași perioadă, regizorul Manole Marcus a solicitat formației să scrie muzica filmului „Canarul și viscolul”.

În 1970, Nicu Covaci a luat în formație și alți membri, în repertoriul trupei apărând piese ca „Dorința”, „Amintește-ți”, „Niciodată”, „Ochi de țigan”.

În 1971, Phoneix a participat la a doua ediție a Festivalului Club A, unde a obținut mai multe premii individuale de interpretare.

În mai 1973, Phoneix a fost trimisă să reprezinte România la Festivalul „Lira de Aur”, în Bratislava, apoi la „Festivalul Discului”.

În 1974, trupa Phoneix a fost interzisă, scrie artistul pe blogul lui personal. Pe atunci, Nicu Covaci a început să predea artă la o universitate populară din Germania.

După ce s-au mutat în Germania, Nicu Covaci și membrii trupei au activat sub numele Mad House și Transsylvania Phoneix.

În mai 1990, Nicu Covaci s-a întâlnit cu publicul român după o perioadă de absență îndelungată din țară, la festivalul de la Palatul Copiilor din București. Tot atunci, trupa Phoneix a cântat la Paris și a pregătit primul turneu în România.

În anul 2000, artistul a efectuat un nou turneu în România, după ce a renunțat la colaborarea cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Ioji Kappl.

În octombrie 2005, Phoneix a lansat albumul „Baba Novak”, la un concert de la Sala Palatului, marcând totodată 45 de ani de existență a trupei.

În 2007, Ovidiu Lipan, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Bogdan Bradu, Joseph Kappl, Călin Ionuș Contraș, Cristian Ovidiu Gram și Manfred Neumann au fost decorați, la Palatul Cotroceni, de președitnele Traian Băsescu.

În 2014 a apărut maxi-single-ul „Asgard” care conține piesele „Vino, Țepeș!”, „Nevermind” și „Nunta”.

Pe 19 aprilie 2017 a avut loc spectacolul-concert „Phoneix 55 & Friends Rock Edition”, care a marcat 55 de ani de existență a trupei Phoneix.

La 16 martie 2023, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a găzduit expoziţia de pictură intitulată „Fie să renască” semnată de cei doi legendari ai trupei Phoenix, Nicu Covaci şi Valeriu Sepi.

Pe 19 aprilie 2023, liderul trupei Phoneix a împlinit vârsta de 76 de ani, sărbătorind printr-un concert la Arenele Romane din Capitală.

În martie anul acesta, Nicu Covaci a fost operat de urgență pe creier, la Spitalul Județean din Timișoara.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`