Societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să apere independența justiției o abordare matură, cu bună credință și lipsită de partizanat, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.
Șeful statului a mai afirmat că românii se manifestă tot mai activ în realizarea drepturilor lor, iar justiția și CSM trebuie să țină cont de această realitate.
CSM se reuneşte, marţi, pentru prezentarea raportului de activitate pe anul 2019 şi pentru alegerea noii conduceri.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu în plan secund atunci când suntem chemați să contribuiți la evoluția decmocratică a statului român.
Într-un organism precum CSM dezbaterile și divergențele de opinie cu privire la anumite probleme pot afecta imaginea justiției. Însă societatea românească în general și sistemul judiciar în special așteaptă de la cei chemați să apere independența justiției o abordare matură, cu bună credință și lipsită de partizanat.
Cred că nu surprind pe nimeni dacă spun că în anul care a trecut atât în pecepția publică, cât și în corpul profesional, unele decizii luate de CSM au părut contradictorii, iar altele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM.
Din această perspectivă, sunt necesare mecanisme de lucru care să asigure o abordare coerentă și responsabilă inclusiv în comunicarea publică.
O atmosferă tensionată aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar.
Societatea românească a evoluat în spiritul valorilor UE. Ca cetățeni europeni, românii se manifestă tot mai activ în realizarea drepturilor lor, iar justiția și CSM trebuie să țină cont de această realitate. Justiția e un serviciu public aflat în slujba cetățenilor”, a declarat Iohannis, la ședința CSM.
Șeful statului a făcut și un apel către membrii CSM: „Să susțineți recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO. Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare dacă nu sunt implementate în lege. Aceasta este una dintre cele mai importante căi prin intermediul căreia sistemul judiciar poate contribui la parcursul european al României (…) Participarea largă a cetățenilor ne arată că oamenii reacționează ori de câte ori decidenții se abat de la parcursul european”.