Un raport Goldman Sachs indică o perspectivă pozitivă pentru România pe termen scurt, deși economia va fi supusă unor riscuri pe termen mediu. Cele mai importante pericole la adresa economiei românești sunt deficitul de cont curent şi presiunile inflaţioniste.
România este într-o etapă de moderaţie a activităţii economice, dar creşterile salariale sunt puternice, spune un document-focus pentru pieţele emergente al Goldman Sachs, analizat de Profit.ro.
Inflaţia este înscrisă pe o traiectorie de reducere abruptă, dar presiunile inflaţioniste rămân ridicate.
În aceste condiții, Goldman Sachs prevede că BNR va menţine rata de dobândă de intervenţie la 7% pe întreg parcursul anului 2023, relatează Profit.ro.
Un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un „super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidenţiale, locale şi europarlamentare. „Eşecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât şi la cel extern”, spun cei de la Goldman Sachs.
Deficitul bugetar al României este de 6%, însă Guvernul are angajamente pentru reducerea la 4,4% în acest an și la 3,0% în 2024. Există, însă, un scepticism larg răspândit – inclusiv la banca centrală – că aceste ținte vor fi atinse, este arătat.
BNR a redus puternic prognoza de inflație, la 7% la finele anului și la 4,2% în 2024, a anunțat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Noi vedem inflația în jos. Și nu am zis niciodată că nu mai facem nimic cu dobânda. Depinde. Depinde ce se va întâmpla. Nu am ieșit să spunem că „gata, dobânda maximă e de 7%”. Spunem că, pentru situația actuală, ne-am uitat și în stânga, și în dreapta, ce au făcut cehii, polonezii, unii s-au dus într-adevăr mai sus.
Noi am rămas cu dobânda la 7%. Depinde de foarte mulți factori pe care nu îi controlăm”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.