Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor introduce posibilitatea statului de a taxa prosumatorii, în viitor, chiar și pentru energia electrică produsă care nu a fost livrată în rețea, ci folosită pentru autoconsum.
Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Executiv în această săptămână, textul final nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, însă din informațiile Economica, nu sunt modificări față de forma de proiect.
În teorie, legislația nou-adoptată permite Guvernului sau Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), să perceapă anumite taxe prosumatorilor, fără însă ca acestea să fie discriminatorii și să fie “proporționale”, în trei situații.
În două cazuri din cele trei, exprimările sunt destul de ambigue și practic lasă la îndemâna autorității interpretarea situației în care va impune sau nu o taxă.
În primul caz, prosumatorii pot fi taxați dacă fac obiectul unei scheme de sprijin din partea statului, dar taxele nu trebuie să-i descurajeze și nici să anuleze efectul schemei de sprijin.
În al doilea caz, se pot impune taxe dacă puterea instalată în centralele prosumatorilor ajunge să reprezinte cel puțin 8% din puterea instalată totală în sistemul energetic, dar taxarea nu se poate face mai devreme de finalul anului 2026.
Iar taxa va putea fi impusă doar dacă un studiu ce va fi comandat de ANRE va arăta că prosumatorii fie afectează sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului energetic, fie au mai multe beneficii decât ar trebui, din ce se înțelege citind textul de lege.
În al treilea caz, cel mai explicit, se poate pune taxă oricărui prosumator cu o instalație cu o putere de peste 30 kW.
Iată aici aici textul articolului cu pricina, cu mențiunea că, până nu apare în Monitorul Oficial, legea nu este în vigoare:
Alin.3 Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:
a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.