Adrian Marinescu: Mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment

Adrian Marinescu: Mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment
Dr. Adrian Marinescu / Foto: VideoMedicina.ro

Medicul Adrian Marinescude la Institutul Matei Balș a vorbit, la Digi24, despre tulpina de coronavirus din Marea Britanie. Acesta a spus că nuafectează eficacitatea vaccinului anti-COVID.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul.

Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă”,a precizatAdrian Marinescu, la Digi 24.

„Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face oupdatare,o modificare astfel încât să corespundă”

Adrian Marinescu:Facem diferența între infectare și boală

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptimatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin. Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori”, a spusAdrian Marinescu, la Digi 24.

Alte aproape96.000 doze de vaccin Pfizer au ajuns în România

Alte 95.940 de doze devaccin anti-COVID-19produs dePfizerși BioNTech au ajuns, marți,în România. Ele au ajuns pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, iar transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare.

Dozele de vaccin vor fi distribuite astfel:

  • Centrul Regional de Distribuție București: 4.680 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 12.870 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 14.040 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 16.380 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 11.700 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 24.570 doze.
Urmăriți B1TV.ro și pe