ANPC a dispus închiderea mai multor zece de restaurante, din întreaga țară și a aplicat amenzi în valoare de aproape 1,27 milioane de lei. Potrivit unui comunicat de presă, au fost descoperite nereguli la cea mai mare parte a unităților controlate.
Verificările ANPC au vizat 178 de operatori economici prestatori de servicii de alimentaţie publică (restaurante) la nivel naţional. În urma controalelor, au fost aplicate 176 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,27 milioane lei. În 28 de cazuri s-a dispus oprirea temporară a activității până la remedierea neregulilor.
„Din dispoziţia Preşedintelui ANPC, Cristian-Victor Popescu Piedone, au fost demarate controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentaţie publica(restaurante). În cadrul acţiunii, au fost verificaţi un număr de 178 operatori economici la nivel naţional, iar abateri au fost identificate la 142 dintre aceştia. În urma constatării neregulilor, au fost aplicate următoarele sancţiuni: 176 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.269.500 lei; 52 de avertismente”, se arată într-un comunict de presă.
Potrivit sursei citate, după controale, au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţelor pentru 28 de operatori economici. În aceste cazuri a fost dispusă oprirea temporară a prestărilor de servicii până la remedierea abaterilor constatate. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman peste 2.100 kg de produse neconforme.
Potrivit comunicatului de presă, au fost descoperite abateri după cum urmează: în blocul alimentar, s-au utilizat produse şi proceduri nesigure, cum ar fi spaţii frigorifice cu depuneri masive de gheaţă, tăvi de cuptor deformate şi cu arsuri, tigăi cu grăsime arsă, materii prime cu termen depăşit, coşuri de gunoi neconforme (fără pedale şi capac), materii prime fără elemente de identificare şi caracterizare, produse finite depozitate incorect în spaţiile frigorifice şi utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureţi de sârmă pentru igienizarea veselei.
De asemenea, au fost descoperite produse cu data limită de consum depăşită utilizate pentru prepararea mâncărurilor finite; materii prime fără etichete martor; depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment; lipsa datei deschiderii produselor; utilizarea ambalajelor reutilizate şi abateri repetate ale procedurilor de igienă; lipsa informaţiilor necesare în lista de meniu, precum provenienţa produselor din congelate, declaraţia nutriţională, ingredientele şi alergeni; comercializarea ciorbelor cu carne separată de lichid şi utilizarea agregatelor neigienizate corespunzător; suprafeţe de lucru cu depuneri de grăsime şi praf, echipamente din bucătărie cu depuneri de grăsimi arse şi resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucătărie şi lipsa verificării metrologice pentru cântar.